In de midden- en kleinbedrijf (MKB) is een pensioengolf op komst. “Bijna 30 procent van de mkb-ondernemers is ouder dan 55 jaar,” aldus platform MKB Servicedesk op basis van cijfers van het CBS. Ook de nodige cafetariaondernemers zijn vijftiger, zestiger of zelfs zeventiger.
Veel snackbarhouders bereiken dezer jaren en de komende tijd hun pensioenleeftijd. Niet zelden willen ze wel stoppen, maar lukt dit niet. Omdat cafetaria’s vaak relatief lang te koop staan, zien veel uitbaters pas kans hun frietschep aan de wilgen te hangen als ze de zestig jaar (of zelfs de zeventig) zijn gepasseerd.
Ruim 40 procent?
Precieze cijfers voor de cafetariasector ontbreken. De pensioengolf lijkt echter in de branche boven het mkb-gemiddelde te liggen. Op basis van historische gegevens, mag worden aangenomen dat 30 tot 40 procent van de ondernemers met frietzaken de pensioenleeftijd nadert of al voorbij is.
Veel transacties
Bij Horecasite.nl staan momenteel 159 cafetaria/snackbars te koop. Dit lijkt samen te hangen met de hoge leeftijd van veel uitbaters. Hoewel er traditioneel veel zaken van eigenaar wisselen in de branche, is het aantal transacties in elk geval groter dan voorheen. In topjaar 2022 werden volgens bureau Brookz 215 cafetaria’s en snackbars overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Vorig jaar waren dit er 135, een gemiddeld aantal.

“Niet voorbereid”
MKB Servicedesk schrijft: “Veel ondernemers rond de pensioenleeftijd zijn nog niet voorbereid op wat daarna komt. Niet alleen ontbreekt vaak een opvolger, ook de persoonlijke pensioenvoorziening blijkt bij veel ondernemers onvoldoende geregeld. Meer dan de helft van de groep heeft nog geen concrete plannen voor bedrijfsoverdracht of voor hun eigen pensioenopbouw.”
“AOW is onvoldoende”
Verder meldt het platform: “Ondanks de toenemende aandacht voor financiële zekerheid, blijkt dat pensioen nog vaak een sluitpost is. Iedereen in Nederland bouwt via de AOW een basispensioen op, maar dat bedrag is voor de meeste mensen niet voldoende om van te leven.”
Appeltje voor de dorst?
Veel cafetaria-ondernemers zien hun bedrijf als appeltje voor de dorst. Mede door het grote aanbod, zijn de prijzen voor goodwill en inventaris in de cafetariasector echter relatief laag. Is het pand in eigendom, dan kan de verkoop of verhuur in sommige gevallen nog een manier zijn om niet in een ‘pensioengat’ te vallen.




































