
Vooral in eigentijdse gastrobars, laagdrempelige restaurants en andere eetgelegenheden is het populair. In cafetaria’s en andere friet- en frituurspeciaalzaken is de trend maar mondjesmaat bespeurbaar. Shared Snacking. Vier dingen over dit opkomende fenomeen.
1. Planken met mini’s
Borrelplanken, friet met snacks op een tafelkleed of kingsize planken. In gastrobars en ander dagzaken heeft shared snacking een vlucht genomen. Niet alleen met mini-variaties van bekende vaderlandse frituursnacks, maar ook met allerlei andere kleine gerechten. Van Koreaanse krokante kip tot garnalen, sushi en andere, vaak Aziatische, gerechten.
2. Gezamenlijke beleving
Shared Snacking neemt steeds vaker de plek in van individueel geserveerde gerechten in restaurants. Eén van de redenen dat groepen hiervoor vaker kiezen: meestal ben je per persoon goedkoper uit. De consument is per slot van rekening kritisch op zijn horeca-uitgaven.
Daarnaast draagt Shared Snacking bij aan de gezamenlijke beleving. Ook spelen personeelstekorten een rol. Het serveren van borrelplanken met convenience-food is in restaurants zowel in de keuken als de bediening efficiënter. Het vergt minder kostbare personele uren.
3. Snackfood als concurrent
Voor cafetaria’s betekent deze ontwikkeling dat ze er feitelijk een concurrent bij hebben gekregen. De reguliere horeca serveert immers toenemend snackfood. Naast de massaal in huishoudens aanwezige Airfryer (goedkope snacks uit de supermarkt) mist dit zijn effect op cafetaria’s niet. Niet voor niets daalt het volume frikandellen in de snackbar de laatste tijd substantieel.
4. High Friet?
Shared Dining brak al jaren geleden door in restaurants, maar sloeg beperkt aan. De term Shared Snacking is daarentegen relatief nieuw. Cafetaria’s spelen in hun zitgedeelte maar beperkt in op deze trend.
De formule Big Bread Kitchen trok enkele jaren geleden wèl de aandacht met zijn High Friet, friet en kleine snacks met sauzen gepresenteerd op een fraaie etagère. Enkele frituurzaken serveren friet en snacks op shared-snackplanken.
Veel zaken hebben daarnaast wel buckets met mini-snacks, maar vaak zijn die gericht op thuisgebruik. Afhankelijk van de locatie en de klantenkring, kunnen de nodige cafetaria’s mogelijk hun voordeel doen met Shared Snacking arrangementen.
Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: shared ribbelfrietjes eten, Shutterstock AI Generator