
Het seizoen van de foodtruck-festivals is weer zo’n beetje voorbij. Welke trends zien we bij de honderden aanbieders van eten en drinken op deze events? Een blik op eigentijds snackfood.
1. Frieties, Bitterballen Juwelier
Friet en frituursnacks zijn nog altijd vaste prik. Vaak gaat het om aanbieders van loaded fries van foodtrucks die namen dragen als Frieties, Denies Friet, Friet van Frans, Friethuys Oer, Fritèz en Frietje Mobiel. Ja, loaded fries zijn de trend, zoals bij Fucking Fabulous Fries. De rendang-topping is populair.
Daarnaast zien we volop andere gefrituurde gerechten zoals aardappel-twisters (Chipstixx), churros, gefrituurde falafelballetjes, kleine loempia’s, kroketten met een oosterse twist en snacktrucks als Lucy Duck Bitterballen en de Bitterballen Juwelier.
2. Barabus, Bollyfoods
Royaal is het aanbod etnisch snackfood. Dat gaat van Aziatische smaakmakers tot Afrikaanse gerechten en de Surinaamse keuken. De opmars van foodtrucks met een Surinaams aanbod loopt in het oog. Naast de bekende roti’s, marcheren de gevulde bara’s en hete kip op, iets dat we in de grote steden al langer zien. Voorbeeld in foodtruckland: de Barabus met zijn barabuns. Daarnaast: Surinaamse schaafijs met siropen.
Royal is de Turkse keuken vertegenwoordigd. Niet alleen met döner maar ook met böreks en ambachtelijke baklava. De leukste Turkse foodtrucknaam? Dat is zonder meer Güzellig. Chinese smaakmakers zijn zonder meer vertegenwoordigd. Maar vooral de opmars van gerechten uit India lijkt niet te stuiten.
Bijna elke middelgrote stad heeft inmiddels wel enkele Indiase restaurants of bezorgconcepten. Foodtruck Bollyfoods schrijft: “Haal hier je dosis Indiaas comfortfood en eet de befaamde Butter Chicken, Chana Masala of Samosa’s. En wie weet staat de Tandoori Burger deze week ook weer op het menu. Get curried away!”
Dan nog: streetfood uit Columbia, Aruba, Libanon en de nodige Arabische landen is opkomend. Maar ook Congo en andere Afrikaanse landen zijn met smaakmakers present. En her en der spotten we trucks met Oost-Europese keukens.

3. Loaded nachos, bubble crêpes
En verder… Loaded nachos zijn er op alle foodtruck-festivals. Vanzelfsprekend is verder geen eetevent compleet zonder grill- en barbecuetrucks. In het burgersegment vieren de smashburgers hoogtij. Bij de pannenkoeken, van oud-Hollands tot crêpes en pancakes, valt vooral de comeback van het aloude poffertje op. Scooby Woo verkoopt bubble crêpes, luchtige crêpes gevuld met zoete ingrediënten.
Het aanbod vis is veelal beperkt, worsten vieren daarentegen hoogtij, tot worsten van het Limburgse Livar-varken toe. Houtpizza’s zijn er zeker, maar het Italiaanse aanbod lijkt verder wat geluwd. Het vegetarisch segment is nog altijd omvangrijk. Maar het lijkt of op plantaardigheid minder de nadruk wordt gelegd. O ja, verder spotten we nog insectensnacks en insectenbier.
Foto’s: UZ Media