Voedselveilig softijs? Zo doe je dat – 11 tips van experts

Actueel, Achtergrond, Aanbevolen |
21 jul 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten


In cafetaria’s vliegen ook dit seizoen weer miljoenen softijsjes en milkshakes over de toonbank. Smakelijk? Absoluut. Voedselveilig? Dat begint bij het begin: een goed gereinigde en onderhouden softijsmachine. Hieronder volgen elf praktische tips van de experts van Houwers om die voedselveiligheid te garanderen.

Het Voedsel Hygiëne-handboek voor professionele frituurders – net als de Hygiënecode voor de horeca – besteedt ruime aandacht aan de juiste omgang met softijs. Voor frituurzaken volstaat het hebben van dit handboek, maar belangrijker is natuurlijk dat je er ook naar handelt. Bereid je als zaak ook zelf schepijs, dan geldt aanvullend de Hygiënecode voor ambachtelijke ijsbereiding.

Klik hier voor de horeca beschikbare hygiënecodes, handboeken en werkboeken.

11 tips van de experts

Met de richtlijnen uit de beschikbare codes en handboeken als uitgangspunt stelde inspectiebureau Houwers elf praktische tips op. Daarmee zorg je dat je machine altijd schoon is én je softijs en milkshakes in basis altijd veilig.

1. Begin de dag met een schone machine
Start de werkdag met een volledig gereinigde, gedesinfecteerde én doorgespoelde softijsmachine. Alle onderdelen die in contact komen met het ijs – zoals mengkom, taps, slangen en pakkingen – moeten visueel schoon zijn. Gebruik warm water en een voedselveilig reinigingsmiddel.

2. Desinfecteer na het reinigen
Reinig je de machine? Volg dan strikt de gebruiksaanwijzing van de machine. Vergeet na het reinigen niet om ook te desinfecteren met een goedgekeurde, voedselveilige desinfectant. Laat het middel goed inwerken en spoel na als dat op het etiket staat aangegeven.

3. Volg de code én de handleiding
Lees de passages over softijs en softijsmachines in het Veilig Voedselhygiëne handboek of de Hygiënecode. Raadpleeg ook de instructies van de fabrikant voor het reinigen en vullen van de machine. Check de houdbaarheid van de softijs- en milkshakemix bij je leverancier. Geen richtlijn? Gebruik de mix dan uiterlijk op de dag van aansluiten plus één dag.

4. Controleer de temperatuur
De temperatuur van de machine moet altijd 7°C of lager zijn.

5. Gooi de eerste portie weg
Is de machine langer dan twee uur niet gebruikt? Tap dan de eerste portie af en gooi deze weg. In stilstaande mix kunnen zich namelijk schadelijke bacteriën ontwikkelen. Dit geldt ook voor slagroommachines.

6. Werk volgens de HACCP-regels
Zorg voor een HACCP-plan voor het gebruik van de softijsmachine. Registreer bijvoorbeeld wanneer je reinigt, de temperaturen én eventuele storingen.

7. Spoel de machine dagelijks door
Als je de machine de hele dag door gebruikt, spoel dan afhankelijk van het type machine minimaal één keer per dag ook tussendoor met warm water om bacterievorming te voorkomen.

8. Raak de uitgiftemond nooit aan
Voorkom kruisbesmetting door de uitgiftemond nooit met je handen of voorwerpen aan te raken. Gebruik bij schoonmaak een schone doek en werk met handschoenen.

9. Laat regelmatig onderhoud uitvoeren
Laat de machine periodiek professioneel onderhouden. Versleten of beschadigde onderdelen kunnen namelijk risico’s opleveren.

10. Stel de machine hygiënisch buiten gebruik
Gebruik je de machine een tijd niet? Leeg hem dan volledig, reinig en droog alle onderdelen, en bewaar hem stofvrij.

11. Instrueer medewerkers goed
Zorg dat iedereen die de machine gebruikt goed is geïnstrueerd over reiniging, bediening en hygiëne. Herhaal die instructies regelmatig.


Bonustip 1 – Vragen over voedselveiligheid?
Voor vragen of meer informatie kun je altijd terecht bij de voedselveiligheidsexperts van Houwers.

Bonustip 2 – Online trainingen
Wil je jezelf of je team verder ontwikkelen op het gebied van voedselveilig werken of basiskennis softijs opdoen? Kijk dan op Werkenaankennisenvakmanschap.nl. Leden van ProFri hebben dankzij steun van Connexie en Fooks gratis toegang tot alle e-learnings.
Ook voor niet-leden zijn de trainingen laagdrempelig en voordelig beschikbaar. Al vanaf €35 vergroot je je vakkennis met praktische, makkelijk te volgen modules. Een slimme investering in jezelf én je team!