Hygiëne Handboek speciaal voor frituurders

Actueel |
21 september 2016 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Een absolute primeur! Nooit eerder had de frituurbranche een eigen hygiënehandboek. Dat is er nu wel, namelijk het Voedsel Hygiëne Handboek voor professionele frituurders. Het hygiënehandboek voor cafetaria’s, snackbars en frituren is een co-productie van het Nederlands Frituurcentrum en hygiënebureau de Houwers Groep.

Dit nieuwe praktische handboek is volledig in harmonie met nieuwe regelgeving die per 1 april jongstleden van kracht werd. De rijksoverheid scherpte de regelgeving aan die voortvloeien uit de aloude HACCP-methode, waarbij strikte procedures en werkwijzen gelden voor kritische punten in de voedselbereiding.
Strikt genomen hoeft een frituurondernemer het handboek niet in zijn bezit te hebben. Ook voor de Hygiënecode voor de horeca geldt deze verplichting niet. Wel moet de ondernemer bij een controle aantoonbaar maken dat hij alle voorgeschreven procedures en handelingen nauwgezet volgt. Het Hygiëne Handboek voor frituurders helpt hierbij. Het Nederlands Frituurcentrum komt binnenkort nog met digitale hulpmiddelen op het gebied van hygiëne voor medewerkers en een module met basiskennis over allergenen. Bovendien ontwikkelt het centrum een online registratieysteem waarin ondernemers hun wekelijkse controles kunnen vastleggen. Het Hygiëne Handboek voor professionele frituurders kost 45 euro. Leden van ProFri betalen maar de helft van dit bedrag.

www.voedselhygienehandboek.nl/frituurcentrum

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 1 – Najaar 2016