
Naast het Frietmuseum in Brugge (anno 2008) opende ook in Brussel een vestiging van het Musée de la Frite. Net als in de Vlaamse stad, is ook het museum in de Belgische hoofdstad het initiatief van verzamelaar en ondernemer Eddy van Belle.
Verdeeld over drie verdiepingen wordt de historie van de aardappel en patates-frites getoond. Van de aardappelteelt in Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen tot de reis die de pieper maakte door Europa richting frietland België. Getoond worden onder meer oude kermisfrituren en verkopers van het oergerecht mosselen met friet.
Circa 175.000 bezoekers
Van Belle hoopt met zijn tweede Frietmuseum op 150.000 tot 200.000 jaarlijkse bezoekers. Het museum in Brugge verwelkomt er op jaarbasis bijna 90.000 mensen. In Brussel zelf gaat de frituur al ver terug. Er zijn berichten dat in 1849 al een onderzoek werd ingesteld naar geuroverlast van een frietkraam bij de Grote Markt. Vermaak is er ook in het Brusselse museum, zoals een friet-flipperkast en een jukebox met Belgische frietchansons.
Moules frites
Brussel ligt voor de hand als thuisstad van het museum. Eind negentiende eeuw werd hier op de kermis de combi moules frites al populair. Bovendien is Brussel de thuisstad van Chez Léon, het frituurrestaurant dat dit gerecht als kernproduct voert. Zanger Stromae heeft trouwens een song op zijn repertoire dat Moules Frites heet.
In Brussel-Vorst is bovendien al enige tijd het mini-museum annex bed & breakfast Home Frit’ Home van frietkenner Hugues Henry te vinden. De eerste plannen voor een frietmuseum stammen reeds uit het begin van de tachtiger jaren, en waren afkomstig van de Antwerpse frietschrijver Paul Ilegems.
Foto: promofoto Frietmuseum.be