Frietkramen plakken op kaart en brief in België

Actueel |
5 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Plooibaar postzegelboekje van bpost

Sinds zaterdag kunnen Belgen kaarten en brieven versturen met frietkraampostzegels. In het Frietmuseum in Brugge kregen drie voormannen uit de frietbranche het eerste frietpostzegelboekje van bpost afgelopen zaterdag overhandigd.

Voormalig friturist en frietverzamelaar Eddie Cooremans, Navefri-voorzitter Bernard Lefèvre en Eddy Van Belle van het Frietmuseum namen het eerste zegelboekje van vijf historische frietkramen in ontvangst.

In het museum konden postzegelverzamelaars en frietconnaisseurs bovendien een eerste-dag-stempel op het setje postzegels van bpost laten zetten.

Verzamelobject op zich

Het postzegelboekje is een verzamelobject op zich. Dankzij een kapvorm kan het tot een historisch frietkotje worden gevouwen. De vijf frietkraamzegels komen vijf jaar na de nationale erkenning van de Belgische frietkotcultuur als immaterieel erfgoed. Nadat in 2014 Vlaanderen het frietkot reeds erkende als erfgoed, volgden in 2016 Wallonië, in 2017 Duitstalig België en in 2018 het hoofdstedelijke gewest Brussel.

“De frietkotpostzegels zijn even uniek als onze frietkotcultuur,” stelt frituristenbond Navefri in een toelichting. “Vijf jaar na de nationale erkenning brengt bpost hulde aan alle frituristen met een speciale uitgifte die terugblikt op de roots van onze sector.”