Zo vierde ProFri zijn vijfde verjaardag

Achtergrond |
21 december 2017 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri ging terug naar waar het vijf jaar geleden begon. De vakvereniging voor professionele frituurders vierde met zijn leden en gasten zijn eerste lustrum bij QBTEC in Woerden. Dit gebeurde met een uitgebreid programma onder de noemer Frituurwereld Event. Er was zoveel te beleven, dat een complete samenvatting van de gebeurtenissen bijna onmogelijk is. Toch doen we een poging.

Foto’s ProFri en Nederlands Frituurcentrum

Voordat het eigenlijke jubileumprogramma begon, legden het bestuur en het secretariaat van ProFri verantwoording af over het gevoerde beleid. Zo hoort dat bij een vereniging. Geschetst werd hoe ProFri financieel gezond moet worden. De komende jaren worden de tekorten die ontstonden bij de opstart langzaam maar zeker afgebouwd. Hierbij helpt het groeiende ledental. De hoop was de mijlpaal van 500 leden te bereiken in dit jubileumjaar. Zoals het nu lijkt, wordt het vijfhonderdste lid in 2018 bijgeschreven.

De sprekers

ProFri-voorzitter Hans Hus keek in zijn toespraak terug en vooruit. “Er is veel gedaan, maar er is nog heel veel meer te doen,” zo vatte hij samen. Drie concrete zaken die ProFri volgens Hus te wachten staan: ijveren voor een werkbare cao, een project om de winstgevendheid te verbeteren én actie tegen gemeenten die een dam opwerpen tegen de vrije vestiging van fastfood- en frituurbedrijven. Naast Hus sprak gastvrijheidsspreker Milo Berlijn. Met veel humor verkondigde hij de boodschap ‘je krijgt terug wat je geeft’. Immers: ben je als ondernemer of medewerker chagrijnig, dan zullen de meeste klanten ook niet vrolijk terug reageren. Frituurwerelds hoofdredacteur Ubel Zuiderveld toonde in vogelvlucht de ontwikkeling van de vaderlandse frituurcultuur. Ter ondersteuning van een pleidooi voor erkenning als immaterieel erfgoed.

De smaken

Het Frituurwereld Event vormde tevens de aftrap van de vierde editie van de Nationale Week van de Friet. Daarom werd een kleine frietproeverij gehouden. De bezoekers konden de nieuwe friet proeven van sponsor Farm Frites, ambachtelijk gesneden friet met schil. De bezoekers konden daarnaast smullen van snacks die het predicaat Met Goud Bekroond kregen. Huisgemaakte frituurtraktaties bij het vijfjarige jubileum van de vakvereniging; kan het passender?

De oorkondes

Het Frituurwereld Event was een waar oorkondefeest. De nodige bedrijven ontvingen het Met Goud Bekroond certificaat voor ambachtelijke lekkernijen uit eigen keuken. Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven zag zijn huisgemaakte bamibal bekroond, hetzelfde gold voor de ‘eierbal, frikandel en stoofvlees van het huys’ van het Swolsch Friethuys. Fastservice Restaurant Paul van Gurp kreeg twee oorkondes: voor de grove frikandel en de huisgemaakte hamburger. ’t Smulhuis in Brunssum bemachtigde net als het Swolsch Friethuys drie oorkondes. De rundvleeskroket, de geitenkaaskroket en de bamibal werden alle drie Met Goud Bekroond. Twee fabrikanten kregen daarnaast de certificaten die horen bij het label 100% Exclusiviteit. Alleen producten die exclusief verkocht worden in de branche mogen dit label dragen. Oliehoorn kreeg het voor zijn 35% Fritessaus, Beckers voor zijn nieuwe lijn van premium snacks.

De awards

Twee awards werden er uitgereikt: De Parel van het Jaar Award en de Prettetter Award. De Parel is voor medewerkers die zich op een bijzondere wijze onderscheiden. Hij ging naar Sefanja Carelsz-Frijters van snackbar Paradiso in Zwolle. Hans Geurts van De Neus (voorheen Nose4food) in Zeist viel de Prettetter Award ten deel. Geurts is misschien wel de frituurder met de allergulste lach van Nederland. Hij neemt regelmatig video’s op waarmee hij het vak en de producten in een positief daglicht zet. Maar ook kreeg hij de Prettetter Award vanwege zijn hoofdrol in de filmpjes die zijn gemaakt voor de Week van de Friet.

De discussies

Levendig waren de discussies aan de hand van enkele stellingen. Extra levendig werden ze door rode en groene fluitjes en door de ProFri Catchbox. Een catchbox is een microfoon in de vorm van een zachte kubus. Die kun je gooien naar mensen die een mening willen geven. Door op een groen fluitje (“eens”) of rood fluitje (“oneens”) te blazen konden de aanwezigen hun mening over de stellingen kenbaar maken. Vooral de stelling “afhalen heeft zijn langste tijd gehad, bezorgen is de toekomst” maakte veel los. Arn Zuyderduin (Van Gogh Frites in Amersfoort) was het meest uitgesproken. Hij vindt dat zijn product zich niet leent voor bezorging. “Afhalen zal nooit verdwijnen.”

Het goede doel

De actie Frietje Vrede ten bate van War Child werd afgetrapt met een veiling van een schilderij. Het ging om het schilderij Viva Friet! van kunstenares Maia Siradze. Er staan twee meiden op die smullen van friet. Het schilderij bracht 1400 euro op. Het bedrag komt helemaal ten goede aan War Childs werk voor oorlogskinderen. Arjan Dijk van Oliehoorn kocht Viva Friet!

Nieuwe initiatieven

In opdracht van ProFri ontplooit het Nederlands Frituurcentrum nieuwe initiatieven voor de branche. De lancering van de titel Meesterfrituurder als hoogste graad van vakbekwaamheid is hier één van. Een ander opmerkelijk nieuwtje: de aanvraag om onze vaderlandse frituurcultuur officieel erkend te krijgen als immaterieel erfgoed. Over beide zaken kun je meer lezen in de rubriek Topics voorin deze editie van Frituurwereld.
ProFri is nog maar vijf jaar. ProFri kan dus alleen nog maar verder groeien.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18