Vier verleidelijke vitrines van drie hoog

Achtergrond |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Henk Jacobs wilde de snackvitrine verbannen uit zijn zaak. Hij had er altijd eentje van dertien meter. Ja, d-e-r-t-i-e-n meter. Dat komt, zijn frituurbedrijf ‘t Pleintje in Etten-Leur heeft een breed assortiment. Nee, in zijn gloednieuwe cafetaria zou geen vitrine komen. Jacobs wist het zeker. Zijn keuze viel op gekoelde snacklades achter de toonbank. Maar een test met de lades beviel hem niet.

Jacobs startte zijn bedrijf in 1986. Zijn toenmalige snackbar deed weinig denken aan zijn huidige cafetaria-croissanterie. “Het was nog de tijd van de witte tegeltjes,” zegt Jacobs. Dertig jaar na dato lijkt ‘t Pleintje niet meer op een slagerij. Het is een state of the art lunchroom annex frituur. Verse ingrediënten sieren de zijwand. Een deel van zijn smaakmakers betrekt Jacobs rechtstreeks van de boer. Ja, hij maakt het nodige zelf.

Schuifdeurtjes

De vitrine van dertien meter verdween. Maar de snackladen kwamen er toch niet. Jacobs draaide proef achter de schermen. “Ik vond de beperkingen te groot. Steeds bukken. Geknoei met kruim. Het bloed van de Belse saté lekte over de andere producten.” Uiteindelijk zei Jacobs de vitrine niet vaarwel. Hij kocht er zelfs liefst vier van elk drie hoog. Vooraan in de hoek van de lange toonbank, meteen bij de ingang, is een vitrine met koeken, saucijzenbroodjes, aardbeien en andere vruchten. Vervolgens komen de verlaagde toonbank en de kassa. Daarna volgen in slagorde de andere drie vitrines. Eén met verpakte maaltijden. Eén met de bekende hardlopende frituurlekkernijen. En een vitrine met specialiteiten als loempia’s, Belse saté, lange frikandellen en kipnuggets.

Motivatie

Over de vier fraaie vitrines met gebogen glas, zegt Jacobs: “De technologie komt uit de ruimtevaart. De luchtcirculatie is perfect. Het is overal drie, vier graden. Totaal geen verkleuring of uitdroging.” Superhygiënisch zijn de glazen schuifdeurtjes aan de achterkant. “Geen vuil of munten kunnen op de producten vallen, er is geen terugslag van warmte van de bakwand. Ideaal. Ik dacht even dat het nogal een gedoe zou geven, steeds die deurtjes open en dicht. Maar het gaat heel gemakkelijk allemaal.”

Veiligheidsregio

‘t Pleintje heeft een bijzondere piektijd, een ochtendpiek. Al vroeg in de morgen gaan de glazen toegangsdeuren van het bedrijf open en is het meteen alles hens aan dek. Tientallen grote bestellingen worden er voorbereid en klaargemaakt. Met zeven auto’s brengt ‘t Pleintje ze naar tientallen bedrijven. De Veiligheidsregio, de brandweer en andere diensten behoren hiertoe. Daarnaast bedient de cafetaria-croissanterie koffieklanten, lunchgasten en afhalers. Ze vallen voor de verleidelijke presentaties in de vier grote opzetvitrines van driehoog. Bij het maken van de foto viel onze keuze op de vitrine met hardlopers. Zeg nou zelf: het is toch net een fraai geschilderd stilleven van een Hollandse meester uit de Gouden Eeuw? Wil je iets kwijt over jouw vitrine of wel/geen vitrine? Mail naar snackvitrine@frituurcentrum.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18