Zigeunerstick en -saus: ‘Geen klachten’

Actueel |
8 augustus 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Mora’s moederbedrijf Ad van Geloven ziet geen reden om de naam van zijn aloude snack de Zigeunerstick te veranderen. Op de Belgische website HLN.be laat de directeur van Ad van Geloven weten dat de fabrikant nog nooit klachten heeft gehad over de naam.

De Zigeunerstick, een gepaneerde snack op een stokje, is in ons land al zeker vijfentwintig jaar present in frituurspeciaalzaken. In Duitsland wijzigde Unilevers merk Knorr onlangs de naam van de zigeunersaus. De “zigeuner sauce” die Knorr in de winkels bij onze oosterburen verkoopt, gaat voortaan getooid onder de nieuwe naam “Paprikasaus (op Hongaarse wijze)”.

Vooral in Zuid-Nederland is zigeunersaus (of shaslicksaus) volop present in frituurspeciaalzaken. Remia, de grootste producent van zigeunersaus, liet net als Mora weten geen aanleiding te zien om de naam te veranderen. Via RTL4 liet verklaarde het bedrijf: “Wij hebben tot op heden nooit klachten gehad vanuit de Roma- en Sintigemeenschap.” Overigens zijn er in de horeca nog meer producten te vinden met een zigeunernaam, zoals de zigeunerschnitzel.