Worden de frietjes nòg kleiner?

Actueel |
25 april 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZM.

Worden onze frietjes nóg kleiner? SGP-kamerlid Roelof Bisschop betoogt dit in elk geval. Om te voorkomen dat late (friet)aardappelen te vroeg moeten worden geoogst, wil hij er via een motie in de Tweede Kamer voor zorgen dat late aardappelen worden gerekend tot de zogenaamde wintergewassen.

De eerste aardappelen van de vroegere oogsten, komen al in juli van het land. Er zijn echter ook late aardappelen, waarvan de oogst in oktober plaatsvindt.

Vanwege nieuw stikstofbeleid, zouden deze late aardappelen eigenlijk al vóór 1 oktober van het land moeten gehaald. Dit betekent dus dat ze nog niet zijn volgroeid.

“Kalenderlandbouw en onkunde”

Per 1 oktober mogen alleen nog zogenaamde “stikstof-vangende” gewassen op het land staan: gewassen dus die stikstof uit de lucht opnemen en binden. Vorig jaar werd dit stikstofbeleid reeds van kracht: voor de late aardappelen werd toen nog een uitzondering gemaakt. Om te voorkomen dat boeren boetes krijgen, moeten zij dit jaar de late aardappelen al wèl voor 1 oktober oogsten. Het SGP-kamerlid vindt “deze vorm van kalenderlandbouw van de overheid een flagrant bewijs van onkunde”.

Bisschop dient een motie in om te voorkomen dat late aardappelen te vroeg worden geoogst. Hij stelt in de motie voor late aardappelen te scharen onder de wintergewassen, want die mogen na 1 oktober gewoon op het land blijven.

“Friet niet meer met vingers eten?”

Ook televisieprogramma Nieuwsuur besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan het risico van kleinere frietjes. “Ik vrees dat we met nog kleinere frietaardappelen komen te zitten. Nog even en we kunnen de frietjes niet meer met de vingers eten,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij in reactie op dit nieuws.

Overigens zijn er veel redenen waarom de frietjes in ons land steeds kleiner worden. Frituurwereld besteedde hieraan nog onlangs aandacht: in het artikel lees je ook waarom frietjes kleiner zullen worden door de klimaatverandering.