Frietprijs trekt aandacht “maar frietmaaltijd is nog altijd goedkoop”

Actueel |
20 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock / Simone van den Berg

“Nog altijd is friet de goedkoopste maaltijd die je buiten de deur kunt krijgen.” Dit zegt ProFri-voorman Frans van Rooij in reactie op actuele berichten in zowel Nederlandse als Vlaamse media over de gestegen frietprijzen.

Van Rooij kwam recent op Nu.nl aan het woord over de stijgende prijzen voor een portie friet. Hij wijst erop dat de inkoopprijzen voor voorgebakken friet voor cafetariahouders flink zijn toegenomen. “Ze liggen inmiddels per tien kilo op zo’n 17 euro. Dat was enige tijd geleden nog 10 euro. Het gaat richting een verdubbeling.” Daarnaast wijst hij op gestegen gas- en frituurolieprijzen, terwijl ook verpakkingen fors duurder worden.

“Gematigde verhoging”

Van Rooij stelt dat de prijsstijging in frietzaken feitelijk nog steeds zeer gematigd is. Hij taxeert dat de prijs het afgelopen jaar met circa 20 procent steeg naar ongeveer €2,50. Bij Nu.nl zegt hij: “Eigenlijk moet het harder omhoog, maar ondernemers zijn voorzichtig met prijsverhogingen. Maar weinig cafetaria’s of snackbars durven het aan om een euro extra te vragen voor een frietje.”

Prijs van grootste frietverkoper

De frietprijzen van McDonald’s in ons land spreken wat dit betreft boekdelen. Jaarlijks wordt er bij de 262 restaurants circa 12 miljoen kilo friet verkocht. Ook ‘s lands grootste frietverkoper ontkwam het afgelopen jaar niet aan prijsverhogingen. Een medium frietje ging van €2,85 naar €3,35: dat is een prijsverhoging van 17,5 procent. Een grote portie friet werd daarentegen maar 10,8 procent duurder: de prijs lag op €3,25 begin vorig jaar en een grote portie kost nu €3,60.

Bij de zuiderburen

De frietprijs is bij onze zuiderburen een onderwerp dat regelmatig terugkeert in de media. Het Belgische statistiekbureau Statbel berekende onlangs dat een “pakje friet” tussen januari 2022 en januari 2023 in frietzaken 13 procent duurder werd. “Onvermijdelijk, al is er één troost: het ziet ernaar uit dat we het ergste achter de rug hebben,” zegt vakorganisatie Navefri in de dagbladen. Er wordt op gewezen dat de inkoopprijs van frituurolie tot de sterkste stijgers behoort: de prijs lag in januari 37 procent hoger dan een jaar geleden.

“97% duurder in 18 jaar”

De Vlaamse media bekeken de frietprijs ook over een langere termijn. In januari 2005 kostte een gewone portie friet €1,38 tegen €2,64 begin dit jaar. “Dat is een prijsstijging van 97 procent in achttien jaar,” concludeerden de dagbladen bij onze zuiderburen. Fruit, vlees en wijn kenden in deze periode prijsstijgingen van 40 tot 59 procent. De prijstoename van 13 procent voor friet in het afgelopen jaar was volgens Statbel overigens de grootste prijsstijging in zeker twintig jaar.

Meer over