ProFri: “Staatssecretaris misbruikt opnieuw ons frietje”

Actueel, Video's |
30 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

“Neem de aardappel. Als je hem gaat schillen en snijden, dan is het ineens een frietje en niet meer gezond….” Staatssecretaris Maarten van Ooijen is de zoveelste bewindspersoon die volgens vakvereniging ProFri de frituurbranche misbruikt om in de media zijn punt te maken. Woorden van deze strekking bezigde de staatssecretaris als commentaar op plannen om groente en fruit btw-vrij te maken.

Het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit stuit overigens op allerlei praktische en juridische bezwaren en heeft bovendien nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren. Het onderzoek werd gisteren door staatsecretarissen Marnix van Rij en Maarten van Ooijen aangeboden aan de Tweede Kamer.

De staatssecretarissen hebben door een extern bureau onderzoek laten verrichten om de mogelijke afbakening voor groente en fruit in kaart te brengen: het gaat om een beoordeling welke producten voor een btw-verlaging in aanmerking kunnen komen. Het onderzoeksbureau heeft deze varianten beoordeeld op het gezondheidsaspect, juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, begrijpelijkheid en uitvoerbaarheid.

Demoniseren

In een interview met de NOS gebruikte staatssecretaris Maarten van Ooijen gisteren op een onhandige en onacceptabele manier friet als voorbeeld, aldus Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Van Rooij noemde al eerder dergelijke uitspraken van Van Ooijen symboolpolitiek. “Voor het punt wat de staatssecretaris wilde maken waren genoeg andere voorbeelden te noemen, maar hij koos weer voor ons frietje. En helaas koos ook het NOS Journaal wéér voor de bekende beelden van een snackbar om het onderwerp te illustreren.”

Overigens is Van Ooijen niet de enige die zich aan symboolpolitiek schuldig maakt. Niet voor niets vraagt de vereniging vaker aan de politiek en de media om hiermee te stoppen. Van Rooij: “Frietzaken, snackbars en cafetaria’s worden beheerd door lokale ondernemers, kleine familiezaken in volksbuurten waar keihard wordt gewerkt. Steeds opnieuw worden juist zei door Den Haag om de oren geslagen. Ze krijgen doodsklap na doodsklap, en verdienen beter dan gedemoniseerd te worden. Het is een sterk staaltje van eenzijdige berichtgeving, terwijl daarbij ook nog eens het aandeel van onze typisch Nederlandse branche in de totale voeding te verwaarlozen is.”

Aardappelen zijn toch groenten

Volgens Van Rooij lijkt de staatssecretaris wel enige vorderingen gemaakt te hebben: hij ziet aardappelen inmiddels als groente. “Dit zal de collega’s van de Nederlandse Aardappel Organisatie als muziek in de oren klinken. Onze vakvereniging trouwens ook, want de aardappel wordt vaak ten onrechte weggezet als zetmeelproduct. De aardappel is juist uitermate verantwoorde voeding en nog zeer duurzaam ook, vergeleken bij bijvoorbeeld rijst al helemáál. Nu nog de volgende stap. Wanneer je voedsel goed frituurt wordt het niet ongezond, maar geschikt gemaakt om te eten. Bovendien, volgens voedselwetenschappers heeft het lichaam vetten dringend nodig. Ja, ook de verzadigde vetten.”

Het kabinet gaat de onderzoeksresultaten eerst zorgvuldig bestuderen en komt zo spoedig mogelijk voor de zomer met een inhoudelijke kabinetsreactie op het rapport.

Klik hier om het hele late NOS Journaal te bekijken met aan het begin het hele onderwerp en het interview met staatssecretaris Van Ooijen.