Vlaamse topchef lauwert Zeeuwse friet met stoofvlees

Actueel |
15 jul 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Vlaamse topchef Luc Bellings heeft frituurzaak Frietkotter in Breskens vorstelijk beloond. Frietkotter kreeg een 10 met een griffel voor zijn friet stoofvlees van de recensent van het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.

“Da’s ongeziene prijs-kwaliteit,” schrijft Bellings over de stoofvleesfriet in het stadje in Zeeuws Vlaanderen. Voor zijn rubriek proefde Bellings friet met stoofvlees bij vijf frituren aan de kust tussen De Panne en Breskens.

Pikant

Dat uitgerekend een Nederlandse frituur de hoogste beoordeling krijgt, is altijd pikant. De regionale krant PZC wrijft nog een beetje zout in de wond: “De Vlaamse sterrenchef en culinair recensent Luc Bellings van Het Laatste Nieuws zegt sorry tegen Belgische frituren aan de kust, want de allerbeste friet-stoofvlees vind je deze zomer in Breskens!”

De prijs bij Frietkotter

Overigens is er voor een ander adres aan de kust in Zeeuws Vlaanderen ook minder goed nieuws. De stoverij van een kustfrituur in Cadzand kreeg namelijk een fikse onvoldoende van Bellings.

Bij het winnende adres Frietkotter kost een kleine portie friet €2,90, de stoofvlees €3,00 en de mayo €1,00. Dat maakt totaal dus €6,90.

Kustklassiekers

Bellings struinde al eerder de Vlaamse en Zeeuws-Vlaamse kust af naar klassieke gerechten. Momenteel proeft hij op verschillende adressen mosselen. Dat doet hij echter bij restaurants. Ook testte hij in het verleden al Brusselse wafels en luxe ontbijten langs de Noordzeekust.

Foto: een frietje stoofvlees, Shutterstock, Barmalini