Vier op elke tien Nederlanders hebben wel eens te maken met Foodshaming

Actueel |
25 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Green Chef Foodshaming

Bijna één vier op elke tien Nederlanders (39 procent) hebben wel eens te maken met foodshaming. Ongevraagd worden door anderen negatieve opmerkingen gemaakt over hun eetgedrag. Aldus onderzoek onder duizend Nederlanders in opdracht van maaltijdbox Green Chef.

“Het maken van persoonlijke voedingskeuzes kan leiden tot vragen en opmerkingen van anderen,” schrijft Green Chef in een begeleiden persbericht. “Maar dat valt niet altijd in de smaak. Ruim driekwart (78 procent) van de Nederlanders zit niet op commentaar op hun eetgewoonten te wachten.” Volgens de uitkomsten van het onderzoek vinden vooral vrouwen (86 procent) het vervelend.

Verzwijgen eetvoorkeuren

Bijna een derde van de Nederlanders verzwijgt of verbloemt daarom zijn dieetwensen of eetvoorkeuren, aldus Green Chef. “Bijna één op de vijf Nederlanders zegt zelfs dat hij of zij soms sociale situaties vermijdt om te voorkomen gefoodshamed te worden,” aldus het onderzoek. Ruim 30 procent van de ondervraagden geeft in het onderzoek overigens gewoon toe dat men zelf weleens opmerkingen maakt over andermans eetgewoonten.

“Eten en laten eten,” is de conclusie van Maartje Boot, diëtist bij Green Chef. “Ons onderzoek toont duidelijk de impact aan die foodshaming kan hebben op iemands gevoel en gedrag.” Boot legt in het begeleidende persbericht verder de nadruk op ‘een gezonde eetroutine’.

Frituurshaming

Eén van de bekendste staaltjes van foodshaming is wel de openbare geseling die ex-voetballer Rafael van der Vaart ooit ten deel viel live op televisie. Toen Van der Vaart te kennen gaf dat hij gek is op frikandellen, veegde televisiemaker Maxim Hartman ongenadig de vloer met hem aan. Het onderzoek geeft overigens geen uitsluitsel in hoeverre de ondervraagde duizend Nederlanders te maken kregen met frituurshaming.