ProFri: “Radar schrijft vooringenomen over frituursnacks”

Actueel |
19 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Nederlands Frituurcentrum – Snackvitrines bij de (afhaal)frituur

Consumentenprogramma Radar van Avro-Tros schrijft uiterst vooringenomen over gefrituurde snacks. Dat zegt directeur Frans van Rooij van vakvereniging ProFri.

Radar maakt een calorische vergelijking tussen populaire frituursnacks. Het is vooral de beginzin van het artikel waarover ProFri valt. Deze luidt: “We weten allemaal dat je niet naar de snackbar hoeft te gaan voor een gezonde hap.”

Populistisch

“Zo’n populistische aanhef geeft geen pas voor een televisieprogramma dat zich een objectief oordeel wil vormen,” meent Van Rooij. Hij verwijst naar woorden van hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel, die al meer dan eens heeft gezegd: “Er bestaat geen ongezond voedsel, er bestaat alleen maar zoiets als een ongezond voedingspatroon.” Van Rooij: “Ook het Voedingscentrum stelt dat er op zijn tijd niks mis is met een frietje of een snack. Zolang je verder maar een gevarieerd eet-en leefpatroon hebt.”

Fris Frituren

Van Rooij zegt verder: “Met de uitspraak, zegt Radar impliciet dat frituurspeciaalzaken slechte voeding verkopen. Is dat een gebrek aan kennis? Frituren is net als koken of stomen een bereidingswijze. Er zijn landen waar ze vrijwel niets anders doen met voeding dan frituren, bakken en braden.” Van Rooij verwijst Radar naar het kookboek Fris Frituren, “een boek van maar liefst 320 pagina met louter frituurrecepten om van te watertanden”.

De directeur van de vakvereniging laat weten dat ProFri de redactie van Radar een brief zal sturen met deze strekking. Hij stelt: “Het is de zoveelste openlijke demonisering van de media van onze branche van frituurspeciaalzaken.”

Link naar het door ProFri gewraakte artikel van Radar van Avro-Tros.