
Het aantal cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land daalt. Tot ongeveer 1995 steeg hun aantal alleen maar. Daarna volgden een lange reeks van jaren met een stabiliserende tot licht dalende tendens. De laatste jaren is sprake van een versnelde daling. Vier dingen over deze trend.
1. Minus 5,5 procent
Bureau Locatus taxeert dat de daling van het aantal snackbars de laatste drie jaar op 5,5 procent ligt. Dat is een duidelijke versnelling: in de jaren hiervoor lag de teruggang op hooguit 0,5 procent per jaar. Breed in de horeca is het aantal stoppers/opheffingen groot. In de eerste helft van dit jaar staakten 3675 horecaondernemers hun bedrijf, aldus het CBS. In een heel jaar waren dat er in 2024 ongeveer 5750 en in 2023 circa 4680.
2. Langer te koop
Cafetaria’s staan vaak langer te koop. Soms worden ze door (vaak oudere) ondernemers nog enkele jaren voortgezet tot zich uiteindelijk toch een koper meldt. In andere gevallen volgt (langjarige) leegstand, zoals recent bij De Smickel in Ulestraten en Snackcounter ’t Hoekje in Voorst. Niet zelden krijgt een snackbedrijf dan op termijn een andere bestemming, vaak woningbouw. Dit gebeurde recent bij De Smickel, een frituurzaak die een kleine vijftig jaar een vaste waarde was in Ulestraten.
3. 100 tot 135 transacties
Overnameplatform Brookz spreekt van jaarlijks gemiddeld 100 tot 135 overnametransacties in het segment cafetaria’s/lunchrooms. Coronajaar 2022 liet een opmerkelijke piek zien met liefst 215 overnames. De gemiddelde overnameprijs daalde. Van circa vier keer de brutowinst tien jaar geleden naar circa drie keer de bruto jaarwinst nu.
4. Meer vierkante meters
Na jaren van enorme groei, stagneert en daalt het aantal horecabedrijven in ons land. De periode 2022-2023 was het keerpunt. Wel groeit het aantal vierkante horecameters. Dit is ook zichtbaar in de cafetariasector. Nieuwe bedrijven hebben gemiddeld meer vierkante meters dan bestaande friet- en frituurzaken. Meer winkeloppervlak betekent ook dat de gemiddelde omzet bij nieuwe bedrijven veelal hoger ligt.
Foto: ’t Hoekje ofwel foodcorner Bites in Voorst staat leeg, archieffoto UZ Media