Bergen op Zoom: “Sushi Point is wel een verrijking, Hippe Friet niet”

Actueel |
25 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock, A. Dragan

Het beleid dat Amsterdam enkele jaren geleden inzette (‘weren van comfort food in en rond het centrum’) lijkt in steeds meer gemeenten navolging te krijgen. De gemeente Bergen op Zoom weigert voor de tweede keer in korte tijd een vestigingsvergunning af te geven voor een nieuwe frietzaak.

Drie jaar geleden vroeg de betrokken ondernemer al om een zogenaamde omgevingsvergunning om een nieuwe frietwinkel onder de naam Hippe Friet te kunnen openen. Hij kreeg nul op het rekest voor zijn pand aan de Stationsstraat 12. Wel staat de gemeente toe, dat op nummer 12-a in augustus een vestiging van Sushi Point opent. Hippe Friet vroeg hierop onlangs voor de tweede keer een vergunning aan.

Bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom lieten (opnieuw) weten: “Weigering op verzoek van vestiging Hippe Friet in de Stationsstraat. Het college geeft geen medewerking aan het verlenen van een omgevingsvergunning voor de vestiging van een frietwinkel aan Stationsstraat 12 in Bergen op Zoom. Vestiging van een dergelijke zaak past niet binnen het geldende bestemmingsplan.”

Sushi is verrijking

In dagblad BN De Stem licht een woordvoerder van de gemeente toe: “Toen de aanvraag van Sushipoint kwam, zag de gemeente dat als een verrijking voor de stad, iets wat er toen nog niet was.” Het nieuwe stringente vestigingsbeleid voor horeca is in Bergen op Zoom in 2017 ingezet, mede gesteund door reeds gevestigde plaatselijke horeca. Die vreest namelijk dat Bergen op Zoom teveel horeca krijgt, gezien de grote leegstand van panden.