
De frituurbranche trekt volop de aandacht in de media. Na een artikel over snackbars in de verdrukking van het Financieele Dagblad (FD), berichtten ook andere kranten en nieuwsrubrieken over de moeilijke situatie waarin veel snackbars en cafetaria’s zitten.
Het verhaal in het FD gaat over de tegenwind in de branche als gevolg van zaken als kostenstijgingen, personeelstekorten, maar ook ondernemers op hogere leeftijd die stoppen. Restaria-ondernemer/formulemanager, tevens ProFri-bestuurslid, Hans van Ballegooijen uit Eindhoven zegt in de zakenkrant: “Tien jaar geleden verdiende je altijd geld. Maar de lonen zijn enorm gestegen. Voor 17-jarigen is dat bijna 90 procent in drie jaar.”
“Hoge prijst kost klandizie”
De grootste concurrent van de snackbar is de supermarkt, zeker sinds de opmars van de Airfryer, aldus Van Ballegooijen in de krant. Het FD schrijft verder: “De hogere prijzen kosten klandizie. Rien de Koning van onderzoeksbureau More2Market zag het verkoopvolume van cafetaria’s in 2024 dalen. Door prijsverhogingen van meer dan 5 procent gaat de omzet nog wel omhoog, met 1,6 procent. Cafetaria’s doen het daarmee slechter dan de totale horecasector.”
“Verontwaardigde klant”
Dagblad De Telegraaf schrijft: “Frietje met, bamibal of berenhap, steeds meer kleine snackbarhouders houden het voor gezien. De voortdurende jacht op schaars én onwillig personeel en de sterk gestegen kosten breken ze op.” Een Zeeuwse snackbarhouder zegt tegen de krant: “Leg maar eens uit aan een verontwaardigde klant dat je wel 1,05 euro moét vragen voor een klodder mayonaise omdat het anders niet te doen is.”
“Vooral lunch is minder”
Radioprogramma Eén Vandaag pakt stevig uit met de aanhef Eind in zicht voor snackbar om de hoek? In de reportage zegt frituurondernemer Frans Splinter van Eiburgh Snacks in Amsterdam: “Ja, het is afgenomen. Vooral de lunch is een stuk minder. Alles is duurder geworden. Al valt dat hier wel mee, vroeger was het drukker.”
Splinter somt bij Radio 1 op: “De olie is veel duurder geworden. Ik heb nog de mazzel dat ik propaangas heb. Als ik aardgas had gehad was het zo wat dubbel zo duur geworden. De aardappels zijn gigantisch gestegen.” Splinter kent ondernemers die stoppen. “Komt door de prijzen, de mensen willen geen vijf euro voor een patatje betalen.” Zelf hoopt Splinter eind dit jaar een stap terug te doen.
Foto: Eiburgh Snacks heeft over media-aandacht sowieso nooit te klagen gehad, archieffoto UZM