Thielen: 70 jaar in dezelfde familie

Trivia |
21 juni 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Is het uniek? Wij van Frituurwereld denken het niet. Maar er zullen niet heel veel frituurbedrijven zijn die aantoonbaar al 70 jaar in handen zijn van dezelfde familie. Dat is wél het geval met Thielen in Venray. Pia en Chris Janssen, de derde generatie frituurders van dit cafetaria-eethuis, wezen ons op hun bijzondere jubileum.

Het 70-jarig jubileum was om precies te zijn op 29 maart 2019. Toen, zo schrijft Pia, was het precies zeven decennia geleden dat het ministerie van economische zaken aan de familie een vergunning verstrekte om het bedrijf te starten. Zo ging dat toen, kort na de Tweede Wereldoorlog. Officieel heette het dat de Thielens “een patates frites bedrijf mochten uitoefenen”. Toen, in 1949.

Met name in 1949 startten in ons land veel frietbedrijven. Dat jaar kregen honderden friet- en broodjeszaken een vergunning na een aanvraag bij het toenmalige productschap Bedrijfshoreca. Zo kort na de oorlog was er nog veel gebrek; de behoefte aan goedkope, kleine spijzen was groot. Omdat restaurants geen goedkope maaltijden wilden maken voor gewone mensen (de overheid deed wel een oproep), gaf het bedrijfschap dat jaar veel vergunningen uit voor het starten van frietbedrijven. Misschien daarom kwam juist dat jaar de beroemde zanger Bob Scholte met zijn liedje “Patat-Friet” op de proppen. Er zijn zeker frituurbedrijven die langer bestaan maar niet meer in dezelfde familiehanden zijn. Zoals Reitz in Maastricht (1909), Christ in Breda (1936) en Fritures d’Anvers in Zandvoort (1947). Trouwens, de familie Thielen startte al in 1927 met de verkoop van ijs.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 12 – Zomer 2019