Frituurbranche neemt afscheid van twee gewaardeerde oude rotten

Actueel |
19 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Jack van Hal met zijn opvolger Jorien van der Pasch. Foto: Eetwinkel Selissen.

Zowel fans van Eetwinkel Select in Boxtel als Cafetaria de Neus in Zeist zien de vertrouwde eigenaren plaatsmaken voor nieuw bloed. En niet alleen zij nemen na tientallen jaren afscheid van de ondernemers; ook de frituurbranche ziet twee ervaren en gewaardeerde collega’s afzwaaien.

Jack van Hal neemt afscheid van zijn Eetwinkel Select in Boxtel, dat verdergaat als Eetwinkel Selissen. “Ik had het voorrecht 37 jaar in een florerend horecabedrijf te werken dat in 1965 haar deuren opende”, blikt hij terug. “Ik trad op 1 januari 1985 in loondienst bij Select en ben sinds 2 oktober 1998 eigenaar. In deze jaren heb ik de wijk zien afbrokkelen en weer opbloeien. Ik ben trots op Selissenwal en vindt het prachtig dat iedereen bij ons aanklopt voor een frietje. De zaak was, is én blijft met Jorien een ontmoetingsplek in de wijk.”

Op eigen benen staan

‘Jorien’ is Jorien van der Pasch, oud-medewerkster en gepokt en gemazeld in de Bossche stadshoreca. Zij heeft inmiddels het stokje overgenomen. “Natuurlijk is het spannend, maar ik heb hier acht jaar gewerkt. Het is dus bekend terrein. Na mijn afscheid in 2014 heb ik in diverse horecazaken in ’s-Hertogenbosch gewerkt. Ik ben destijds bij Select begonnen als zaterdaghulp en heb gewerkt als parttimer. Hoe mooi is het om straks op eigen benen te staan en gastvrouw te zijn in mijn eigen cafetaria? Het assortiment zal niet ingrijpend veranderen, populaire gerechten blijven op de menukaart en ik houd vast aan Jacks passie voor vers en kwaliteit.”

Nieuwe eigenaren voor De Neus

Naast Jack van Hal neemt de branche afscheid van een andere gewaardeerde collega. Hans en Sabine Geurts stoppen na 34 bij Cafetaria De Neus in Zeist. Vanaf 1 mei nemen de nieuwe eigenaren Lin en Michael het stokje over. De twee neven zijn startende ondernemers, maar hebben wel ervaring in het restaurantwezen en de cafetariawereld.

Waardering en vertrouwen van gasten

“Binnenkort wordt ik 69. Het is mooi geweest, tijd voor iets anders”, zegt Hans Geurts. “Ik ben er trots op dat de zaak er staat zoals nu, met alle successen die we hebben beleefd en fouten die zijn gemaakt. En de mensen waarderen ons echt. Wat ik daarnaast bijzonder vind, is dat mensen je vertrouwen. Daardoor heb ik vaak mooie en leuke gesprekken gehad. Wat het succesvol heeft gemaakt? Het feit dat ik het op mijn eigen manier mocht doen, met mijn eigen ideeën en niet volgens de geijkte weg.”

Geurts introduceerde in november 2021 zijn nieuwste concept genaamd Buppen, een unieke verpakkingsmethode voor loaded fries.

Frituurcentrum-Cafetaria-De-Neus-buppen
Hans Geurts van Cafetaria De Neus in Zeist met zijn concept ‘Buppen’.

‘Patat is het belangrijkst’

Zijn advies voor nieuwe ondernemers: “Je moet naar je eigen karakter je zaak opbouwen. En zorg dat je een goede patatboer wordt. Andere producten moet ook goed zijn, en je moet in een paar dingen uitblinken. Maar de patat is het belangrijkst, zorg dat die lekker is.”

Betrokken ProFri-leden

Zowel Hans Geurts en Jack van Hal zijn vanaf het begin lid geweest van ProFri. De vakvereniging ziet twee ‘zeer gewaardeerde leden’ afzwaaien. “Leden van het eerste uur en houders van het Goed Gefrituurd Keurmerk uiteraard. Beide zaken gooiden altijd hoge ogen en waren zeer betrokken.” Jack van Hal gaf collega’s graag een kijkje in de keuken. Hans viel in 2017 de Prettetter Award ten deel voor de positieve manier waarop hij het frituurvak uitdroeg.