Mag het terras op 21 april weer open?

Actueel |
8 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Terras Happy Frites op station Ransdaal.

De horeca kijkt met spanning uit naar Mark Rutte’s volgende corona-persconferentie op dinsdag 13 april: het lijkt er sterk op dat hij daar zal aankondigen dat per 21 april de horecaterrassen mogen heropenen.

Een spoedige heropening van de terrassen wordt vooral bepleit door de burgemeesters die zitting hebben in de landelijke Veiligheidsraad. Zij vrezen dat ze bij mooier weer de coronaregels in parken en op pleinen niet kunnen handhaven als mensen er massaal op uittrekken. Volgens de burgemeesters is de openstelling onder voorwaarden van terrassen dan een betere oplossing.

Avondklok

In politiek Den Haag wordt er serieus rekening mee gehouden dat het kabinet de vraag van de burgemeesters zal inwilligen. Alles valt of staat echter wel bij het verder dalen van het aantal gevallen van corona in ons land. Afgezien van de heropening van de terrassen, is denkbaar dat Rutte komende dinsdag ook bekendmaakt dat de avondklok wordt afgeschaft en er ruimere mogelijkheden komen voor de openstelling van winkels.

Basisregels

Algemeen wordt verwacht dat het aantal coronagevallen richting de zomer (verder) zal dalen. Het zomerse weer en de steeds hoger wordende vaccinatiegraad zouden het aantal besmettingen moeten indammen. De basisregels, zoals anderhalve meter onderlinge afstand en gezondheidschecks bij terrassen, zullen vrijwel zeker voorlopig van kracht blijven. Komend weekeinde en komende maandag overlegt het kabinet nog over de nieuwe maatregelen.