Schijnwerpers op de smashburgers

Actueel |
27 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Smashburger.com

Eerlijk gezegd, nieuw is de trend niet. In de VS barstte de hype twintig jaar geleden al los. Maar dankzij de publiciteit rond burgerbar Maijard Smashburgers in Amsterdam, trekt hij ineens belangstelling: de smashburger.

Maijard Smashburgers opende eind vorig jaar aan de Rozengracht in Amsterdam en heeft over aandacht in de media de laatste tijd geen klagen.

Het is een pijpenla met een paar luttele zitplaatsen en sta-planken langs de wanden. Ook op sociale media als TikTok scoort Maijard goed. De naam is bijzonder: Maijard verwijst naar het Maillard-effect, de chemische reactie bij verhitting van voedsel.

De speling tussen suikers en aminozuren geven friet zijn krokant-zoete korstje, maar vindt ook plaats als je rundergehakt tot burgers drukt – al dan niet met een burgervormer/pers – en vervolgens verhit op een gloeiende bakplaat.

Fotogenieke burgers

De geplette burgers worden zodoende in hun eigen vet gebakken. De randjes worden krokant-zwart, er ontstaat een ietwat rokerige smaak én het ziet er allemaal ambachtelijk en dus fotogeniek uit tussen een broodje.

Elk voordeel is tegelijk ook een nadeel: er wordt wel eigen vet uit het rundvlees gedrukt, terwijl vet de burger juist sappig en smakelijk maakt. Hoewel je de burger in zekere zin dicht schroeit en het korstje verder vetverlies voorkomt, zijn zwarte randjes volgens deskundigen bovendien niet aan te raden voor de inwendige mens.

Smashburger USA

Enkele Nederlandse cafetaria’s maken al lang op een soortgelijke wijze burgers uit rundergehakt op de plaat. Maijard Smashburgers in Amsterdam heeft er zijn handelsmerk van gemaakt. In de VS woedt de hype rond smashburgers echter al veel langer. De Amerikaanse formule met de naam Smashburger startte al zestien jaar geleden. In de VS heeft deze burgerformule nu circa 220 vestigingen. Smashburger is bovendien al enige tijd het eigendom van het grote Fillipijnse fastfoodconcern Jollibee.

Voordat Smashburger zich met smashburgers ging onderscheiden, deed de Newyorkse formule Shake Shack dit al. Shake Shack heeft momenteel wereldwijd ongeveer 400 vestigingen. Leuk bij het kleine Amsterdamse concept Maijard Smashburgers is dat het in de zaak een landkaart heeft hangen met de herkomst van zijn voornaamste ingrediënten. Verder verkoopt Maijard onder meer loaded smashed potato’s: gefrituurde geplette aardappels met een topping.

Meer over