Het meest besproken snackgerecht?

Actueel |
27 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
De foto op Twitter-account @RalfCrutzen

Het is zonder twijfel één van de meest besproken snackgerechten van deze zomer. Zwait Veur De Kop van eetcafé De Leeuw in het Oost-Groningse dorp Wedde.

Zwait Veur De Kop, dat is Gronings dialect voor een bezweet voorhoofd. Dat krijgen mensen die dit gerecht eten, omdat het een tamelijk pikante maaltijd is.

Het gerecht van het eetcafé in Wedde bestaat uit een flink bord friet met als topping onder meer stukjes loempia, Mexicano, bamischijf, pikante satésaus met flink wat sambal en een gebakken ei als finishing touch.

Beroemd dankzij Twitter

In zijn huidige vorm staat Zwait Veur De Kop al bijna twintig jaar op het menu het bedrijf van Diane Wezeman, maar nu is het ineens een vette hit dankzij sociale media. Dat komt doordat het enkele weken geleden trending topic werd op Twitter dankzij Maastrichtenaar Ralf Crutzen. Hij beloofde zijn volgers: “Bij 100 likes rijd ik erheen om het te proeven.” Die honderd likers had Crutzen snel en dus zette hij koers naar Wedde, een rit van drie uur.

Panorama kwam proeven

Crutzen deelde zijn snackexpeditie en een foto van het gerecht op Twitter en dat liep bij andere Twitteraars in de gaten. In een mum van tijd was zijn bericht Zwait Veur De Kop meer dan 144.000 keer bekeken en kreeg het meer dan duizend likes. Gevolg daarvan was weer dat de eigenaresse van het eetcafé in allerlei media tekst en uitleg over Zwait Veur De Kop mocht geven. Zelfs weekblad Panorama kwam de snackmaaltijd proberen.

Eetcafé De Leeuw heeft meer frituurgerechten op de kaart staan die wat minder alledaags zijn. Tot de komst van Twitteraar Crutzen werd Zwait Veur De Kop dagelijks ongeveer vijftien keer verkocht, inmiddels ongetwijfeld vaker.