Gemeente Dalfsen blokkeert frietverkoop in zwembaden

Actueel |
5 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De gemeente Dalfsen werpt een dam op voor de verkoop van friet en snacks in zijn twee openluchtzwembaden. “Verkoop van patat en snacks in de openluchtzwembaden Gerner en De Meule past niet in het gemeentelijk gezondheidsbeleid. Dalfsen zet in op gezonder eten en minder obesitas,” aldus het college van Dalfsen.

De gemeente onderzoekt al enige tijd hoe de zwembaden zich richting toekomst staande moeten houden. Het externe adviesbureau Synarchis stelde begin dit jaar onder meer voor de zwembaden op zomerse dagen aantrekkelijker te maken met horeca, foodtrucks of een snackwagen. De horeca van de twee gemeentelijke openluchtbaden blijft nu beperkt tot een kiosk met koude versnaperingen. Hoewel de gemeente bij voorbaat al een streep haalde door friet en snacks “komt er dit jaar mogelijk een proef om gezonde producten aan te bieden in de twee zwembaden”.

Zwemsnacks al langer in discussie

De verkoop van frituursnacks en friet in (gemeentelijke) zwembaden en sporthallen leidt al veel langer tot discussie. Zo werd in Leidsche Rijn drie jaar geleden de frituurverkoop in een zwembad nog aan banden gelegd. De eerste kwestie die volop de publiciteit trok, speelde al rond 2010 in het zwembad van Zeist.

Overstap op luchtfriet

Zonder communicatie vooraf werd in het Zeister zwembad destijds koers gezet richting ‘een verantwoorder aanbod in de zwembadkantine’. Nadat friet plotseling van het zwemmenu werd geschrapt, ontstond oppositie onder bezoekers. Het leidde zelfs tot de oprichting van de actiegroep ‘Patat terug in zwembad’. Na enkele maanden keerde friet onder grote druk van de publieke opinie terug in het Zeister zwembad, nu bereid in een luchtoven.

Meer over