Raad van State: “Kibbeling eten in winkel mag”

Actueel |
21 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto:The Seafood Shop

Kibbeling of een broodje haring eten in een viswinkel mag. Dat heeft de Raad van State na een procedure van ruim twee jaar bepaald in een zaak die de gemeente Amsterdam aanspande tegen The Seafood Shop.

De gemeente Amsterdam voert de laatste jaren een intensief beleid om op toeristen gerichte zaken met tussendoortjes en fastfood uit het centrum te weren. The Seafood Shop aan de Leidsestraat is een winkel, aldus de gemeente, en mag daarom niet toestaan dat bezoekers ter plekke consumeren.

Snackbar

De gemeente beschouwde The Seafood Shop vanwege de statafels voor klanten als snackbar. Sinds oktober 2017 gelden strikte regels ten aanzien van de zogenaamde toeristenwinkels: Amsterdam weert in dit kader bedrijven die gericht zijn op “snelle consumpties”.

Dreigen mag niet

De Raad van State erkende weliswaar dat The Seafood Shop teveel een horeca-uitstraling heeft, maar de gemeente had niet mogen dreigen met sluiting van het bedrijf. Volgens de Raad van State is de bereiding van haring, kibbeling en andere gerechten voor dadelijke consumptie niet in strijd met de winkelbestemming. De eigenaars van The Seafood Shop zijn moegestreden door de rechtzaak; ze hebben besloten hun viswinkel ondanks de uitspraak te sluiten.