Lockdown: geen versoepelingen verwacht

Actueel |
22 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock, Alexandros Michailidis

Het zogenaamde R-getal ligt weer boven de één. Het aantal dagelijks bevestigde coronabesmettingen stijgt: het lag bij de vorige persconferentie rond de 4000, nu op circa 7000.

De cijfers geven weinig hoop voor de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge morgen: de algehele verwachting is dat geen sprake zal zijn van versoepelingen en de openstelling van de terrassen de komende weken tóch niet aan de orde is.

Het heeft er alle schijn van dat pas verlichting van de lockdown kan plaatsvinden als de vaccinatie duidelijk zijn vruchten begint af te werpen. Het kabinet zou voornemens zijn om, net als in Duitsland, de huidige maatregelen tot zeker in april te verlengen, inclusief de avondklok en de huidige horeca-lockdown.

Geen ruimte voor heropening

Verschillende virologen en adviseurs van het kabinet lieten via de media weten geen ruimte te zien voor een heropening van de terrassen. Bij de vorige persconferentie bestond hierover nog optimisme; voorzien werd dat de horecaterrassen onder voorwaarden rond de paasdagen heropend zouden kunnen worden. Morgen beoordeelt het kabinet of de huidige maatregelen hetzelfde blijven per 31 maart aanstaande. Tijdens een persconferentie morgenavond zal worden meegedeeld wat de conclusie zal zijn van het kabinetsoverleg over de coronamaatregelen.