ProFri present in late-night-talkshow

Trivia |
21 maart 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Van Rooij en Katan – BNN Vara

Nee, het gebeurt niet dagelijks dat er aan de tafel van ’s lands meest bekeken talkshows over friet wordt gesproken. Eind vorig jaar gebeurde dit wel. Directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum en vakvereniging ProFri schoof aan in de late-night talkshow van Jeroen Pauw.

Daar zat hij tegenover Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Katan schreef enkele bestsellers over voeding. Hij draaft wel vaker op in de media als er iets over eten en drinken gezegd moet worden. Zoals (helaas) meestal als friet aan de orde komt, ging het gesprek over gezonde voeding en vermeend ongezonde voeding. Onder deze laatste categorie scharen de grote media onze patates frites jammer genoeg meestal. Voor ProFri en het Frituurcentrum was de maat vol vanwege de berichtgeving over het zogenaamd Nationaal Preventieakkoord Gezonde Voeding. Dit akkoord bevat tal van maatregelen om een gezond voedingspatroon in ons land te bevorderen.

De media bombardeerden bij hun berichtgeving voor de zoveelste keer in successie friet tot hét symbool van onverantwoorde voeding. ProFri en het Frituurcentrum gaven daarom een persbericht uit, waarin beklag werd gedaan over deze “misleidende beeldvorming”. Kranten pakten het nieuws op, Frans van Rooij schoof aan in de talkshow. Aan de tafel zat ook Barry Hay, zanger van de Golden Earring. Aan het einde van de uitzending meende hij frituur te ruiken, zei hij. Dat klopte. Vier frituurprofessionals waren met een frietwagen met Frans meegekomen en trakteerden iedereen in de studio op een portie friet aan het einde van de talkshow. Presentator Jeroen Pauw maakte twee porties soldaat.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 11 – Voorjaar 2019