Amsterdam: “Geen fastfood bij scholen”

Actueel |
19 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Plantaardige maaltijd, foto Shutterstock.

Een royaal aanbod plantaardige producten, het weren van snacks in de openbare ruimte en geen snackbars bij scholen.

Het zijn kernpunten van de City Deal. Die is inmiddels in ons land door acht gemeenten ondertekend. Afgelopen zaterdag sloot ook Amsterdam zich aan.

Gezonde omgeving

City Deals zijn onderdeel van de zogenaamde Agenda Stad. Met de ondertekening door zorgwethouder Simone Kukenheim van de City Deal Openbare Ruimte, streeft de gemeente Amsterdam nu ook officieel naar “een gezonde en duurzame voedselomgeving”.

Helft plantaardig

Dit betekent onder meer dat het Amsterdamse dieet al over negen jaar voor minimaal de helft plantaardig zou moeten zijn, in 2040 zelfs 60 procent. “De horeca en supermarkten moeten het aanbod van plantaardig voedsel verbeteren, ook moet er meer lokaal eten komen,” schrijft dagblad Het Parool.

GGD: 84% ongezond

De gemeente wil op deze wijze overgewicht tegengaan (momenteel is 39 procent van de volwassen inwoners te zwaar) en de algehele volksgezondheid verbeteren. Kukenheim zei bij de ondertekening tegen Het Parool: “Om te voorkomen dat kinderen na of tijdens school naar de snackbar lopen, moet er een gezonde voedselomgeving zijn. Dat betekent dus ook: geen fastfoodverkoop meer bij scholen.”

Uit GGD-cijfers zou blijken dat 84 procent van de foodverkopers in Amsterdam een ‘ongezond aanbod’ heeft. Via de City Deal wil de lokale overheid hierin verandering brengen. Naast Amsterdam, ondertekenden onder meer de gemeenten Utrecht, Almere, Ede en Rotterdam de City Deal.

Meer over