ProFri Jaarrede 2020 – Deel 3

Video's |
28 september 2020 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Integrale tekst

Video-jaarrede Maandag 28 september 2020
Deel 3: Friet Is Hipper Dan Ooit

Dan ben ik nu gekomen aan het derde en laatste deel van deze videotoespraak. Een blik op de toekomst van ProFri en onze fijne branche. Laat ik beginnen met mooi nieuws over ons kernproduct, het frietje. Zoals jullie allemaal weten: streetfood is populair, vegetarische en veganistische producten zijn zeer in trek. Ons frietje past dus, misschien wel meer dan ooit, helemaal bij de tijdgeest. Tot ons genoegen zien wij bovendien her en der media die erop wijzen dat friet, mits plantaardig afgebakken, past in de trend van vleesloos streetfood. Ja, vaak worden onze kernproducten in de media misbruikt als symbolen van overgewicht; maar gelukkig zijn er ook journalisten die verder kijken dan dat. Daarbij is friet veel duurzamer dan hippe vegetarische superfoods als avocado en quinoa. Immers: die komen uit het buitenland. Terwijl onze aardappelfriet gewoon uit Nederland komt. Bovendien laat de ethiek bij de verbouw van bijvoorbeeld avocado zéér te wensen over. Wist je trouwens dat de aardappel op alle fronten, zoals qua vezels, vetgehalte en vitaminen, beter scoort dan quinoa? Kortom: de aardappel, Onze Frietaardappel, dat is nog superfood ook. Dat heb ik niet zelf verzonnen: het stond een tijdje geleden in een groot landelijk dagblad. Vertelt het dus je klanten.

Vegetarische Snacks

Ook de groeiende vraag naar vegetarische snacks kunnen we met een steeds groter aanbod prima invullen. En voor mensen die flexitariër zijn, zijn snacks als de frikandel en kroket met hooguit enkele tientallen grammen vlees natuurlijk een mooi alternatief. Kortom: ons assortiment is hipper en meer bij de tijd dan ooit. Als we het goed doen, hebben we goud in handen. Meer dan welke branche dan ook hebben we voor elk wat wils, of je nu veganistisch, vegetarisch, halal, kosjer of Bourgondisch wilt eten. Ja, als we onszelf goed verkopen, kan onze frituur nog heel lang mee. We moeten alleen nóg beter voor het voetlicht brengen dat onze branche en onze lekkernijen helemaal passen in deze tijd en bij een verantwoord voedingspatroon.

ProFri 2.0

Dan de toekomst van onze vakvereniging. Als het goed is hebben jullie, de leden en de partners, een verzoek ontvangen om mee te doen aan een onderzoek van ProFri. We willen weten of jullie vinden dat we op de goede weg zijn met het bereiken van onze doelstellingen. Drie hoofddoelstellingen hebben wij vanaf het begin.
Ten eerste: het bevorderen van ondernemingsgroei van de bedrijven van onze leden.
Ten tweede: stimuleren dat de branche uitblinkt op het gebied van Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid.
En last but not least; het bevorderen van een goed en gezond imago van de frituurbranche bij consumenten en de publieke opinie.

Omdat onze middelen beperkt zijn, maar onze ambities groot, zijn we als vakvereniging bezig met zogenaamde DNA-sessies. We kijken hierbij onder begeleiding van een externe deskundige hoe wij onze vakvereniging toekomstbestendig kunnen maken zonder afbreuk te doen aan onze kernwaarden. Op korte termijn zullen jullie hier zeker meer over horen. Maar ook zullen jullie de effecten duidelijk kunnen zien. Natuurlijk gaat het om de inhoud, om wat we voor de leden doen.
Maar ook de verpakking wordt anders; ProFri krijgt een uitstraling die meer past bij onze tijd.
Wordt vervolgd dus.

Frituurwereld

Tot slot nog even dit: ook ons vakblad Frituurwereld gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Mede als gevolg van uitblijvende advertenties door de coronacrisis, maar ook om onze leden sneller op de hoogte te brengen van actualiteiten uit het vak, keert de gedrukte editie van Frituurwereld niet terug. Jammer, maar helaas, net wat je zegt. Maar als het goed is, kun je vanaf vandaag terecht op Frituurwereld.nl om online al het nieuws uit onze mooie branche op de voet te volgen. Want laten we eerlijk zijn: er gebeurt genoeg. Ja, het is elke dag als ondernemer weer een uitdaging om je aan te passen aan de snelle veranderingen in onze tijd.

Samen Sterk

Ook om dat allemaal bij te benen heb je een vakvereniging als ProFri gewoon nodig. Nee, het is niet voor niks dat altijd wordt gezegd dat je samen sterk staat. De coronacrisis heeft weer eens heel duidelijk gemaakt dat alles en iedereen aan elkaar verbonden is en je feitelijk alleen niets kunt bereiken. Moedig dus ook de collegabedrijven in jouw vestigingsplaats aan zich bij ons aan te sluiten. Het is écht waar: je bereikt het meest als je er samen de schouders onder zet.

Daarmee ben ik aan het einde van deze bijzondere jaarrede van het turbulente jaar 2020.
Mede namens het bestuur, wens ik jullie allemaal veel mooie nieuwe ervaringen als ondernemer… en natuurlijk heel veel succes! Graag zien we jullie volgend jaar allemaal terug: niet alleen gezond en wel, maar ook écht weer helemaal in levende lijve in een hopelijk propvolle zaal.
Bedankt voor jullie vertrouwen en aandacht, met frietelijke groet en hopelijk tot snel!