ProFri: ‘Coronatoegangsbewijs niet nodig bij afhalen’

ProFri in het nieuws, Actueel |
15 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

Nederland gaat volgens Rutte en De Jonge verder open, maar veel horecaondernemers zien het controleren van coronabewijzen als een verzwaring van de maatregelen. Het roept veel weerstand op, maar het kabinet is stellig en gaat deze maatregel invoeren. Volgens Frans van Rooij van vakvereniging ProFri zijn er ook veel ondernemers die blij zijn dat ze met deze toegangsbewijzen hun zaak weer volledig in gebruik kunnen nemen.

Afhalen en bezorgen

Van Rooij: ‘Het coronatoegangsbewijs is niet nodig bij afhalen. Datzelfde geldt voor het frietje, snack of ijsje dat in de hand wordt opgegeten. Maar gaan de mensen zitten, dan moet er een korte check plaatsvinden. Wat de openingstijden betreft zijn de reguliere tijden voor afhalen en bezorgen leidend. Dus hiervoor mag je ook na middernacht in overeenstemming met je vergunning open blijven.’

Weerstand

Van Rooij: ‘We hebben het afgelopen anderhalf jaar iedere keer rondom de persconferenties weerstand gezien op de maatregelen die werden aangekondigd. Heel begrijpelijk, maar ondernemers vonden iedere keer snel een manier om met de nieuwe maatregelen om te gaan. Ik verwacht dat dit ook nu weer het geval zal zijn.’

Taak overheid

Er ligt volgens van Rooij nog wel een schone taak bij de overheid om deze verplichte toegangscontrole bij de horeca, theaters en bioscopen goed te communiceren richting het publiek. Gesprekken hierover waren op verzoek van de Horeca Alliantie al opgestart en krijgen nog deze week een vervolg.

Protocol

ProFri zorgt ook nu weer samen met de Horeca Alliantie ervoor dat er een protocol komt, een hulpmiddel voor ondernemers om invulling te geven aan de actuele coronamaatregelen. ‘Dit protocol wordt in belangrijke mate gevoed door tips en ideeën die we als samenwerkend trio vanuit onze achterban binnenkrijgen. Een aantal leden hebben al ideeën geopperd’, aldus Van Rooij.

Oproep

‘Ik begrijp de frustratie die sommige mensen ook nu weer hebben, maar daar kunnen we nu niks mee in de gesprekken die we voeren. De invoering van coronatoegangsbewijzen voor de horeca, theaters en bioscopen lijkt een feit te zijn. Kom nu vooral met praktische vragen en mogelijke knelpunten die je ziet aankomen. Dan kunnen we deze binnen de Horeca Alliantie afstemmen en zo snel mogelijk voorleggen bij de verantwoordelijke ministeries of bewindvoerders, zodat daar verder over nagedacht kan worden in aanloop naar 25 september. Wie weet krijgen we nog het en ander in beweging.’

BERICHT UPDATE | 17 september 2021

De Tweede Kamer heeft donderdagavond ingestemd met het plan van het demissionaire kabinet om een verplicht coronatoegangsbewijs in te voeren bij onder meer horeca, festivals, concerten en sportwedstrijden. Voor bezoekers van terrassen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven straks geen QR-code te tonen. Dus het frietje, snack of ijsje in de hand, mag zonder check buiten op het terras worden opgegeten.