int(64829)

Volop media-aandacht voor oproep ProFri

Actueel |
30 jun 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Staatssecretaris Vivianne Heijnen neemt ProFri Plastic Pamflet in ontvangst uit handen van Frans van Rooij

De oproep van de ProFri aan de consument om vanaf 1 juli geen eigen pan of bakjes mee te nemen naar de snackbar of cafetaria, is door verschillende media opgepakt. Aanleiding voor de oproep is de nieuwe regelgeving over wegwerpplastic. In alle media en talkshows is het meebrengen van eigen pannen naar de cafetaria het onderwerp van gesprek.

Vanaf 1 juli verandert de regelgeving en moeten consumenten betalen voor wegwerpbakjes en wegwerpbekers met plastic. In de campagne ‘Minder wegwerpplastic’ van de overheid die medio juni van start ging, wordt opgeroepen om je eigen verpakkingen mee te nemen. Daarin komt ook de optie van een pannetje voor de friet voorbij.

Onwerkbaar

“Die campagne gaat te veel over Bring Your Own en herbruikbare verpakkingen. Het eerste is onwerkbaar en ten tweede is het voor grootschalige invoer nog te vroeg”, vindt Frans van Rooij, voorman van de ProFri, de vereniging van Professionele Frituurders.

Daarom reageerde de vereniging op 21 juni met het aanbieden van een Plastic Pamflet aan staatsecretaris Vivianne Heijnen van Waterstaat. Het persbericht over het pamflet en de oproep niet massaal met eigen pannetjes en bakjes naar de snackbar te komen, werd veelvuldig opgepakt nadat Van Rooij een interview gaf aan het ANP.

Verwarring

“De verwarring ontstaat vooral door de consumentencampagne van die door de overheid is opgestart, waarin de focus volledig ligt op het zelf meenemen van pannen en bakjes naar de snackbar. Mensen denken nu dat je van 1 juli zelf je verpakkingen mee moet nemen naar de snackbar, cafetaria of frituur”, licht ProFri-voorman Frans van Rooij toe. “De overheid gaat volledig voorbij aan de vele ondernemers die al zijn overgestapt op karton of suikerriet of deze stap nu zetten. Daar zie je niks van terug in de campagne”, aldus Van Rooij.

Karton en suikerriet

Plastic verpakkingen zijn niet verboden maar je mag plastic verpakkingen of verpakkingen waar iets van plastic inzit niet meer gratis meegeven. Net zoals met plastictasjes. Kartonnen bakjes of verpakkingen gemaakt van suikerriet mogen wel. Mits er geen coating is aangebracht, want die vallen ook onder de regeling.

Vetvrij papier mag wel

Vetvrij papier, wat vaak bij hamburgers wordt gebruikt, valt weer niet onder de regeling. “Vandaar dat we zien dat bijvoorbeeld voor friet met toppings een kartonnen bakje wordt gebruikt met daarin het vetvrij papiertje dat zorgt dat het bakje niet slap wordt door het vocht”.

Aanpassen prijzen

Over het wel of niet doorberekenen van de prijzen voor de plastic verpakkingen, zijn de meningen verdeeld. Een aantal cafetariahouders doet dat al wel. Sommigen passen de prijsopbouw in hun kassasysteem aan. De verkoopprijs blijft hetzelfde maar op de klantbon staat vermeld dat er bijvoorbeeld € 0,15 is berekend als opslag voor verpakkingen.

.

Meer over