Oude bekende wint Groninger Eierballen Test

Actueel |
10 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het is een traditie die jaarlijks op het menu staat: De Grote Groninger Eierballen Test. Studenten van de Hanze Hogeschool in de Martinistad gaan op pad langs gekende eierbaladressen. De winnaar is dit jaar geen verrassing, het testpanel was dat wel.

Het testteam van het schoolplatform HanzeMag nam voor de eierballentest van dit jaar twee bijzondere studenten mee op sleeptouw. Het ging om internationale studenten die nooit eerder een eierbal proefden, studenten uit Italië en Cyprus. Er werden zes eierbaladressen bezocht. Ze werden geselecteerd op basis van online reviews. De winnende eierbal kwam uit de keuken van eierballenmekka cafetaria Koning.

Hoge score na overname

De eierballen van cafetaria Koning, gevestigd net buiten het Groningse centrum, werden beloond met het rapportcijfer 8,2. “We betalen € 2,60 per stuk en dat maakt de eierbal de goedkoopste in deze test,” noteert de eierballenjury over de snack van het bedrijf dat ook De Grote Groninger Eierbaltest 2023 won. Familiebedrijf Koning werd echter sinds de vorige test niet alleen bezocht door de Amerikaanse ambassadeur, maar ging ook na tientallen jaren over in andere handen. Inclusief het eierbalrecept.

Groot, romig, knapperig

Konings eierbal bleef twee andere Groningse snackspecialiteit maar nipt voor. De eierbal van de bekende Groningse cafetaria Friet van Piet (de duurste met een prijs van € 3,40) kreeg van de jury een 8. De eierbal van cafetaria Tasty Joe (€ 2,80) scoorde het cijfer 7,9. “De eierbal is groot, hij is romig en knapperig. Daarnaast is de prijs ook nog eens relatief laag. Dat brengt ons op een bijna gelijke score met Friet van Piet.”

Waar is keurmerksnack?

Hoewel zijn eierbal is gelauwerd met het keurmerk Met Goud Bekroond, ontbrak Restaria Zuid in Groningen-Helpman vreemd genoeg bij De Grote Groninger Eierballen Test. Het is overigens niet de enige eierbal die ooit het keurmerk kreeg van het Nederlands Frituurcentrum en ProFri. In 2018 viel ook de eierbal van cafetaria De Paardeschuur in Groningen deze eer toe. Dit bedrijf sloot echter begin vorig jaar zijn deuren.

Archieffoto UZ Media