Oprichter Lilly’s: ‘Blokkade ijsfabriek voelt persoonlijk en raakt me’

Actueel |
5 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Romke de Jong, tegenwoordig voor D66 in de Tweede Kamer

Niet alleen distributiecentra van supermarkten, maar ook de De Jong’s IJs in het Friese Gorredijk kampte de afgelopen dagen met een boerenblokkade. Die zorgde ervoor dat enkele afnemers niet konden worden beleverd. Vader en zoon annex kamerlid De Jong zijn beiden prominenten in de ijsbranche.

Eeuwe de Jong (72) bestuurt het bijna 75-jarige familiebedrijf, omdat zijn zoon Romke sinds vorig jaar namens D66 in de Tweede Kamer zit. Aangezien D66 pal staat voor een stevige aanpak van de stikstofuitstoot, hadden de actievoerders het met name op Romke de Jong voorzien bij de blokkade van de ijsfabriek. Vader Eeuwe sprak in de media van een rustig verloop van de bezetting. Hij zei: “Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook.”

Vecoijs

Zowel vader Eeuwe als zoon en kamerlid Romke zijn bekende ondernemers in de wereld van de ambachtelijke ijsbereiding. Zo was Eeuwe jarenlang voorzitter van Vecoijs. Deze eind jaren ’40 opgerichte inkooporganisatie had een belangrijke positie in de vaderlandse ijsbranche. De Jong speelde eind jaren ’90 een grote rol bij de oprichting van het Ambachtelijk IJscentrum, dat mede dankzij een fusie van Vecoijs en Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) tot stand kwam.

Lilly’s

Romke de Jong, nu dus D66-kamerlid, deed in 2006 als derde generatie zijn intrede in het ijsbedrijf van de familie. Onder De Jong’s IJs ontwikkelde hij enkele jaren later het ijs-, koffie- en chocoladeconcept Lilly’s. Als franchiseformule groeide Lilly’s met name in de jaren 2010-2015 snel. Op het hoogtepunt had het meer dan 15 vestigingen. Op dit moment zijn er nog vijf ijssalons van Lilly’s in met name Noord-Nederland. De Jong’s IJs, dat ook tientallen eigen ijskarren heeft, produceert inmiddels onder meer biologisch ijs, vegan ijs en Fair Trade-ijs. Het bedrijf maakt ijs voor supermarkten, ijssalons (waaronder Lilly’s) en ijsmerken in meer dan tien landen.  

In De Volkskrant zei Romke de Jong gisteren dat hij hoopt dat het familiebedrijf van verdere boerenacties verschoond zal blijven. “Al was het niet bij mij thuis, het voelt toch heel persoonlijk en raakt me. We hebben in de laatste weken ook ernstiger vormen van intimidatie gezien. Het wordt tijd dat het stopt.”

Meer over