Replica van oudste Italiaanse ijssalon in het Openluchtmuseum

Actueel |
7 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Venezia/Openluchtmuseum

Komende vrijdag opent in het Arnhemse Openluchtmuseum IJssalon Venezia. Het is een volledig gereconstrueerde vestiging van de gelijknamige Italiaanse ijssalon aan de Oude Gracht in Utrecht uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Venezia opende aan het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw en geldt als allereerste Italiaanse ijssalon van Nederland.

Dolomieten

Het Openluchtmuseum meldt: “Het was een boerenzoon uit de Dolomieten, Guido De Lorenzo, die zijn geluk hier beproefde. Door het destijds hypermoderne neonlicht, de spiegels, Italiaanse muziek en het heerlijke ijs groeide Venezia in de jaren zestig uit tot één van de mooiste en meest bezochte horecagelegenheden van Utrecht.” De familie De Lorenzo zal voor de Venezia-ijssalon in het museum ambachtelijk ijs maken in zeven populaire smaken van destijds; vanille, aardbei, citroen, chocola, mokka, malaga en hazelnoot.

Documentaire

RTV Utrecht zendt momenteel een tweedelige documentaire uit over drie generaties ijsfamilie De Lorenzo. Aan bod komen oprichter Guido De Lorenzo (1905-1995), zijn zonen Carlo en Italo en de derde generatie Massimo De Lorenzo, de zoon van Carlo, die ijssalon Trio in Arnhem heeft. Romana De Lorenzo, dochter van Italo, heeft een ijskiosk onder de naam Venezia op de Jansbrug in Utrecht.

Protesten tegen Italianen

Bijna honderd jaar geleden kwamen er veel Italiaanse ijsbereiders naar ons land. Eerst verkochten ze ijs op straat met rijk gedecoreerde ijscokarren. Op veel bijval van hun Nederlandse collega’s konden ze niet rekenen. Protesten tegen de Italiaanse concurrentie leidde in 1929 tot de oprichting van de Nederlandsche Bond van Consumptieijsbereiders, later omgedoopt naar IJsfrica. In 1935 was er zelfs een demonstratie van honderden Nederlandse ijsbereiders tegen hun Italiaanse collega’s. Bovendien was jegens de Italianen niet zelden sprake van openlijke vormen van racisme en vreemdelingenhaat.