Oppositie tegen komst van McDonald’s naar binnenstad van Deventer

Actueel |
18 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De komst van een McDonald’s-restaurant in het centrum van Deventer stuit op veel bezwaren van omwonenden en andere belanghebbenden. Volgens dagblad De Stentor vrezen bewoners van de binnenstad dat de leefbaarheid wordt aangetast.

Bij de gemeente Deventer tekenden ze bezwaar aan vanwege de verwachte extra verkeersbewegingen en stankoverlast. Ook enkele ondernemers die vastgoed hebben aan de Brink, het centrale plein van Deventer, kwamen in het geweer tegen de vestiging van McDonald’s in een herenhuis in het stadscentrum. Een petitie van tegenstanders op Facebook leverde inmiddels 13.000 handtekeningen op.

Extra eisen

De gemeente stelde reeds extra eisen om het restaurant mogelijk te maken. Zo moet McDonald’s investeren in aanvullende ontgeuringsinstallaties. Bezwaarmakers voeren echter ook aspecten aan als “gezondheidsrisico’s, het ontstaan van zwerfvuil en de aantrekkende werking van ongedierte”.

Volgens de gemeente zijn er op dit en ander gebied echter “ongewoon veel aanvullende eisen” gesteld aan McDonald’s. Enkele bezwaarmakers overwegen een gang naar de rechter om het restaurant tegen te houden.

Meer oppositie

Deventer is niet de enige plek waar oppositie is tegen de komst van McDonald’s. Ook een nieuwe vestiging bij de buurtschap Warken, aan de provinciale weg tussen Zutphen en Lochem, roept veel weerstand op.

In Helmond stapten bezwaarmakers recent naar de rechter om de komst van een tweede restaurant van McDonald’s tegen te houden, terwijl in Almere vorig jaar eveneens hevige discussies woedden over de komst van een restaurant.

Foto: McDonald’s Europe

Meer over