Ondernemers woedend: Opnieuw dreun voor de horeca

Actueel |
12 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto gemaakt tijdens manifestatie van de Horeca Alliantie in Den Haag december 2020

De berichten die in de media verschijnen over de verplichte dagelijkse sluiting van de horeca om 19.00 uur leiden tot veel woede bij horecaondernemers. “De horeca is sinds de uitbraak van de coronacrisis steeds de eerste sector die beperkende maatregelen krijgt opgelegd, terwijl maar een klein percentage van de besmettingen te herleiden is naar de horeca”, zegt de Horeca Alliantie. “Deze nieuwe maatregel is voor veel ondernemers niet alleen financieel, maar ook mentaal een grote klap.”

De Horeca Alliantie, de samenwerking van de belangenorganisaties VCHO, ProFri en NHG, heeft naar aanleiding van de berichtgeving in de media het kabinet opgeroepen de beoogde sluitingstijd van 19.00 uur te herzien. Als deze maatregel echt noodzakelijk wordt geacht om het aantal besmettingen te beperken en de zorg te ontlasten, stelt de Horeca Alliantie voor om de deuren om 19.00 uur te sluiten voor nieuwe gasten, maar de aanwezige gasten de mogelijkheid te bieden om tot 21.00 uur te verblijven. Besloten feesten en partijen – zoals bruiloften – zouden volgens het samenwerkend trio uitgezonderd moeten blijven. Dit alternatieve voorstel is naar diverse betrokken bewindslieden gestuurd en zal tijdens het reguliere overleg vanmiddag met demissionaire ministers Grapperhaus en Blok op tafel worden gelegd.

Demissionair premier Mark Rutte maakt de nieuwe maatregelen bekend tijdens een persconferentie op vrijdag 12 november om 19.00 uur. Als blijkt dat de horeca inderdaad dagelijks om 19.00 uur moet sluiten, zal de Horeca Alliantie pleiten voor 100 procent financiële steun voor de getroffen ondernemers.