Uitbaters verlaten omstreden Nijmeegse cafetaria

Actueel |
18 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De uitbaters van cafetaria De Hezelpoort in Nijmegen moeten het bedrijf verlaten dat ze vorig jaar overnamen. Nadat de burgemeester de cafetaria eerder voor langere tijd sloot, moeten ze nu definitief vertrekken.

Foto: cafetaria De Hezelpoort, Facebook

Kortgeleden boog de kantonrechter in Nijmegen zich over De Hezelpoort. Hij was van oordeel dat de huurovereenkomst van de exploitanten ontbonden mocht worden.

Ondernemers Fabian en moeder Fen Chen namen De Hezelpoort in 2022 over van familie. Na een opknapbeurt, kwamen ze al snel zonder omzet en inkomen te zitten, omdat De Hezelpoort van de gemeente Nijmegen niet meer open mocht.

Veel overlast op het plein

De kwestie rond cafetaria De Hezelpoort speelt al ruim een jaar. Na veelvuldige overlast op het plein waar de snackbar is gevestigd, sloot burgemeester Hubert Bruls de snackbar in augustus. In oktober sloot hij bovendien het café dat er bij hoort. De overlast bestond uit onder meer nachtelijk lawaai, herrie van auto’s en muziek, vechtpartijen en straatprostitutie, meldt dagblad De Gelderlander.

Voor moeder en zoon Chen speelde tussendoor een kwestie van huurachterstand. Dat was de reden dat de kantonrechter onlangs voortzetting van de huurovereenkomst afwees. Bovendien was Fabian Chen te laat met het invullen van een vergunningsformulier nadat hij De Hezelpoort overnam en zou bovendien volgens de gemeente onvolledige informatie over de uitbaters zijn verstrekt.

“Gebrekkige communicatie”

Bruls weigerde vervolgens een vergunning voor alleen de snackbar te verstrekken, mede nadat Landelijk Bureau Bibob na onderzoek hem een negatief advies verstrekte. Volgens dagblad De Gelderlander zijn veel direct omwonenden blij met de sluiting.

De familie Chen stelt in de media echter dat veel bewoners aangaven van de cafetaria an sich geen last te ondervinden. Fabian Chen verwijt in dagblad De Gelderlander de gemeente Nijmegen “gebrekkige communicatie” en tegenwerking. Hij deed het voorstel het café definitief te sluiten en er bijvoorbeeld een concept met bubble tea van te maken. Onbekend is nog wat er met de cafetaria gaat gebeuren nu de huidige uitbaters vertrokken zijn.