‘Obesitas is ingewikkelder dan snelle hap om de hoek’

Actueel |
2 sep 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto van iStock

Columnist FD: ‘Snackbarverbod help niet’

Er is al veel gezegd en geschreven over het aangekondigde ‘snackbarverbod’. Columnist Anna Dijkman van het Financieel Dagblad (FD) vindt dat deze maatregelen symbolisch zijn. Ze stelt dat het oorzakelijk verband tussen de aanwezigheid van fastfoodketens en overgewicht zwak is.

Aanleiding voor de column van Anna Dijkman ‘Snelle hap, snelle oplossing?’ is het zogenaamde ‘snackbarverbod’ en de wetgeving die daarvoor in de maak is. Gemeentes krijgen daarin de mogelijkheid om fastfoodbedrijven, dus ook frituurzaken, te weren in bepaalde delen van de gemeente of er kunnen misschien zelfs bepaalde sluitingstijden gaan gelden rondom scholen. Ondanks dat er nu demissionaire ministers en staatssecretarissen zijn, gaan ze in Den Haag gewoon door met de voorbereiding van deze wet.

ProFri-manifest

De column van Anna Dijkman is met zo’n 180 woorden kort maar krachtig. Wat ze schrijft sluit aan op het ProFri-manifest, vindt ProFri-voorman Frans van Rooij. Op Frituurwereld zijn al een groot aantal artikelen over het verbod gepubliceerd. “Anna Dijkman is in elk geval iemand die het snapt. Helaas zijn er ook columnisten, niet zelden zonder enige kennis van zaken, hun persoonlijke mening ventileren. Dat geldt ook voor veel mensen in de politiek.”

Oorzakelijk verband

Het oorzakelijk verband tussen de aanwezigheid van fastfoodrestaurants en overgewicht is zwak, volgens Dijkman: ‘Obesitas is ingewikkelder dan snelle hap om de hoek’.

Bourgondiër versus vreetzak

De columnist noemt armoede, slaaptekort, stress, opleiding, levensstijl, geldzorgen als factoren voor overgewicht. “Maar mensen die meer te besteden hebben of goed opgeleid zijn, hebben niet zelden ook problemen met hun gewicht”, reageert Van Rooij. “Als een gezet iemand bij de Librije in Zwolle zit te eten of bij een andere sterrenzaak, dan is die persoon een Bourgondiër. Maar zit diezelfde persoon bij een cafetaria, dan is het een ‘vreetzak’.”

Grachtengordelpolitiek

Volgens de directeur van de vereniging van professionele frituurders schieten de aangekondigde wet en andere initiatieven die de columniste noemt, hun doel helemaal voorbij. “De meeste kilocalorieën koopt de schoolgaande jeugd bij de supermarkt. Die krijgen door deze wet die laatste paar calorieën er gratis bij. Al eerder noemde ik het symboolpolitiek of na een interview dat ik hoorde met Johan Remkes ben ik het net als hem het ‘grachtengordelpolitiek’ gaan noemen.”

Symbolisch

Ook Dijkman verwijst in haar column naar symboolpolitiek: “Zo’n maatregel voelt misschien goed — net als het idee dat door 0% btw op groente en fruit mensen gezond gaan eten — maar is vooral symbolisch.”

Ben je geabonneerd op het FD, dan kun je hier de column van Anna Dijkman lezen.

Klik hier voor het manifest van vakvereniging ProFri.