“Nieuwe zaak openen of overnemen? Check de energiesituatie!”

Actueel |
25 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Tweede of derde vestiging openen als cafetariahouder? Van plan op een nieuwe, betere locatie te beginnen? Locaties op het oog als formulehuis? Of moet je nog starten in de sector en wil je een bestaande frituurzaak overnemen? Vergeet dan één ding niet voordat je een koop- of huurcontract tekent. Check eerst dit: kun je op de beoogde locatie wel op korte termijn voldoende energie krijgen?

“Het is een probleem dat we allemaal uit het nieuws kennen. Maar als je ermee geconfronteerd wordt op het moment dat je de contracten al getekend hebt, staat je voor een voldongen feit en kun je niet meer terug. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat op de beoogde locatie de energiecapaciteit voldoende is,” waarschuwt ProFri bij monde van Frans van Rooij met klem.

Duizenden wachtenden

“Treurig maar waar: je zal niet de eerste zijn die een bedrijf wil openen en er op het laatste moment achter komt dat er problemen zijn met de energie. Het gaat hierbij vooral vaak om elektriciteit. Maar het ironische is natuurlijk dat we juist van het gas af moeten en over moeten stappen op stroom,” zegt Van Rooij.

Nog onlangs bleek uit cijfers van Netbeheer Nederland, dat in ons land bijna tienduizend ondernemers in de wacht staan voor een stroomaansluiting. Het gaat hierbij overigens vooral om grootverbruikers, maar het gaat volgens Van Rooij ook om bedrijven die bestaande energieaansluitingen willen verzwaren. Dat stroom niet gegarandeerd is, heeft enerzijds te maken met personeelsgebrek, maar komt ook doordat het bestaande stroomnet in veel regio’s in ons land gewoon vol is.

“Eerst energie checken”

Bekend is dat bijvoorbeeld McDonald’s op het laatste moment toch moest afzien van de vestiging van een nieuw restaurant, omdat op de beoogde plek onvoldoende elektriciteit kon worden geleverd. “Nu gebruikt McDonald’s natuurlijk aanzienlijk meer stroom dan een doorsnee-cafetaria,” zegt Van Rooij. “Maar toch willen we als ProFri deze waarschuwing laten horen: zorg dat je zeker weet dat de energie geregeld is voordat je onomkeerbare beslissingen neemt.”

Foto: elektrische frituuroven, foto UZ Media

Meer over