Nieuw: 5 recent geopende frietzaken

Actueel |
22 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Frietje Van Etten

Volgens een recente inventarisatie van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum, telt ons land nog altijd zeker 5722 frituurspeciaalzaken. Er verdwijnen cafetaria’s en er komen nog altijd nieuwe bij.

Wie zijn de nieuwkomers? Frituurwereld zette vijf recent geopende frietzaken op een rijtje. Wat in elk geval opvalt, is dat het vaak gaat om bedrijven waar eigentijdse frietgerechten zoals loaded fries centraal staan. Het aantal nieuwe cafetaria’s met een breed (afhaal)assortiment is gering.

Chique des Frites

Chique des Frites aan de Botermarkt in Haarlem focust zich op friet met toppings en heeft tevens een croquetterie. Het is het nieuwe bedrijf van Pim Serné, die zijn Haarlemse restaurant Parels onlangs verkocht. Zoals het een chef betaamt, maakt Chique des Frites alles in eigen huis. Tot de friettoppings behoort pulled chicken met huisgemaakte sambal, zoetzure komkommer en gele wortel. Sauzen: truffelmayonaise, huisgemaakte mayonaise, basilicummayonaise, jalapeñomayonaise en grove ketchup van verse tomaat. Verder: tandoorikroket, kaaskroket en kalfskroket uit eigen keuken.

Frietplein met voetsausbar

Dit voorjaar opende aan de Markt in Delft Frietplein. Het bedrijf van Abdullah valt op door een uitgebreide sauzenbar langs de muur, een sausunit van Sausmeesters van Gouda’s Glorie. Bij deze voetbediende sausbar kunnen de consumenten kiezen uit negen sauzen, waaronder truffelmayo, kaassaus, pittige mayo, vegan frietsaus en Samurai. Daarnaast is er een aparte pomp voor pindasaus. Frietplein heeft tevens gluten- en lactosevrije sauzen. Bij Frietplein wordt de friet zelf gesneden en voorgebakken.

Cafetaria met open haard

Volkszanger Frank van Etten opende dit voorjaar cafetaria Frietje van Etten in Apeldoorn, nadat eerder een snackbar met dezelfde naam in Harderwijk sneuvelde omdat de benodigde vergunning ontbrak. Leuke actie: wie voor minimaal 20 euro friet bestelt, maakt kans op een huiskamerconcert van de frietbakker-zanger himself. Eind augustus wordt bekendgemaakt wie de gelukkige winnaar is. Frietje van Etten heeft een open haard, friet met kruiden, karbonades, schnitzels én een ‘Broodje Spek voor elke Gek’. Er klinkt Hollandse muziek en er wordt tevens ijs en snoepgoed als nougat, salmiakballen en trekdrop verkocht.

De Hooghe Heeren

In Ede kwam eerder dit jaar Friterie De Hooghe Heeren uit de startblokken. Het is gevestigd aan de Brouwerijstraat in Ede, in de cafetaria die voorheen Hof van Gelderland heette. Eigenaar is Kenzo Leverink, kleinzoon van een snackbarhouder. Loaded fries zijn de specialiteit met toppings als Gelders stoofvlees, moddergehaktballetjes en gele curry (vega). Sowieso heeft De Hooghe Heeren een royaal aanbod vega. Naast reguliere sauzen, zijn er onder meer huisgemaakte truffelmayo en pindasaus, maar ook vegamayo en tzatzikisaus. Verder focust de friterie op maaltijdburgers en saté, maar zijn er ook belegde broodjes, gebak en koffie.

Frietlovers

In de Arnhemse binnenstad opende in het voorjaar Frietlovers zijn deuren. Eigenaar is Rogier Bosdriesz. Duurzaamheid draagt Frietlovers hoog in het vaandel: “Niet alleen onze frietaardappelen maar ook onder andere de appels, peren en rabarber van ons 100% puur fruitsap komen van Hollandse bodem. Een bewuste keuze.” Sowieso heeft Frietlovers de nodige vruchtendrankjes.

De porties ambachtelijke friet zijn er in drie porties: groot, middelgroot en ‘kinder’. Royaal is de keuze aan kroketten, met onder meer de bospaddenstoelenkroket en een rucola/kaaskroket. Huisgemaakt is een eigen kruidensaus. Een erfenis uit het verleden nam Frietlovers ook op in het assortiment. Voorheen was er namelijk snackbar Apollo gevestigd. Die verkocht een regionaal bekende bamibal uit Velp. Hij staat nu bij Frietlovers ook op het menu. Tevens in een vegetarische versie, want Frietlovers heeft een royaal aanbod aan vegasnacks.

Coverfoto: friet van de Hooghe Heeren in Ede