NFV: “Franchisehoreca verliest miljard omzet door corona”

Actueel |
8 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De omzet van franchisevestigingen in de horeca daalde vorig jaar met bijna een derde ofwel een miljard euro. Zetten gefranchisede horecabedrijven in 2019 nog 3,3 miljard euro om, vorig jaar daalde dit bedrag naar 2,3 miljard.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Franchise Statistiek van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). Het aantal franchiseformules in de horeca daalde door faillissementen ook licht: van 126 in 2019 naar 120 vorig jaar. Het totale aantal restaurants, hotels en cafetaria’s van horecafranchisers liep terug met 35. Het waren er vorig jaar 3241.

De NFV meldt dat fastfoodformules, waaronder de cafetariamerken, het relatief goed deden. Het NVF schrijft: “Voor de horeca-franchisesector was 2020 een jaar met omzetdaling en verminderde werkgelegenheid, waarbij de teruggang het hardst werd gevoeld in de hotelbranche. De fastfoodsector zag de omzet in sommige gevallen juist stijgen.” Soft- en hard franchiseorganisaties in de cafetariasector hebben samen circa 930 vestigingen, aldus bureau FSW.