
Volgens producentenclub AKSV worden in ons land elk jaar ongeveer 300 miljoen kroketten verkocht. 100 miljoen via supermarkten en andere winkels, 200 miljoen in de horeca en catering. Van die 200 miljoen horecakroketten worden er ongeveer 60 miljoen verkocht via cafetaria’s en snackbars.
Wat is de grootste kroketverkoper?
Albert Heijn is waarschijnlijk de grootste kroketverkoper. Maar wat is in de horeca de grootste kroketverkoper van gans het land? Nee, dat is niet ’s lands grootste cafetariaformule Kwalitaria. Die verkoopt er jaarlijks in zijn 136 vestigingen naar schatting 2 miljoen.
Maar de grootste kroketverkoper is Amerikaans. McDonald’s dus. Hoewel McDonald’s Nederland geen verkoopcijfers verstrekt, wordt de verkoop van de McKroket getaxeerd op circa 6 miljoen stuks per jaar.
2. Wat is de grootste kroketmaker?
De grootste kroketmaker is zonder twijfel snackproducent Van Geloven. Het heeft in zijn portefeuille immers merken als Mora, Kwekkeboom, De Bourgondiër, Van Dobben, Ad van Geloven en Laan Snacks. Hoeveel kroketten er alles bij elkaar opgeteld uit de ragoutketels komen, is niet precies bekend.
Wel weten we uit publicaties dat de de fabriek aan de Kraaivenstraat in Tilburg jaarlijks ongeveer 120 miljoen kroketten produceert. Bij de Mora-krokettenfabriek in Maastricht worden daarnaast nog ettelijke tientallen miljoenen gemaakt (in 2021 bijna 40 miljoen).
3. Hoeveel cafetaria’s maken ze zelf?
Het aantal cafetaria’s dat nog zelf kroketten maakt, is zonder meer afgenomen. Eind vorige eeuw waren er nog 450 tot 500 snackbars die kroketten uit eigen keuken verkochten. Nu wordt dit aantal getaxeerd op hooguit circa 300.
Vakvereniging ProFri beloont ambachtskroketten van frituurzaken met een eigen keurmerk, Met Goud Bekroond. Tijdens de eerste bekroning ooit, in 2016 was die, zijn de 100-grams rundvleeskroket en goulashkroket van eetpaleis ’t Vosje in Berlicum al Met Goud Bekroond. Later volgden meer kroketten, zoals de bekende Appeltaartkroket van De Toren in Castricum.
4. Zoveel kroketten, zoveel smaken
Het is met kroketten net als met ijs: je kunt in zo’n beetje alle smaken kroketten maken. Van oudsher zijn de rundvleeskroket, de kalfskroket, de goulashkroket, de satékroket en de kipkroket het populairst. Ongetwijfeld zijn vegakroketten (groentekroketten) en oesterzwamkroketten de laatste jaren belangrijke runners-up.
Andere opkomende smaken zijn: rendangkroket, truffelkroket, kaaskroket en garnalenkroket (van oudsher beide erg populair in België). Ook buitenlandse kroketten zijn in opmars. Denk hierbij aan Spaanse croquetas (met onder meer Ibericoham) en Italiaanse kroketten en bitterballen. Een uitgesproken nichekroket is de kroket bakkeljauw ofwel kabeljauwkroket.
Tekst: Ubel Zuiderveld, foto: ubelzuiderveld.nl