


Een nieuwe bakwand is de komende tien tot vijftien jaar het kloppend hart van je cafetaria. Die keuze maak je dus niet zomaar. Waar let je dan op? Ducate Woerden, fabrikant van Florigo, De Kuiper en Hegro, zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat jij straks zorgeloos kunt frituren.
1. Breng kosten in kaart
Kijk goed naar wat financieel haalbaar is voor je bedrijf en wat de financieringsmogelijkheden zijn. Vergeet daarbij de kosten voor plaatsing, energieverbruik en onderhoud niet. Check of er subsidies of fiscale regelingen beschikbaar zijn, zoals EIA (Energie-investeringsaftrek) en MIA/Vamil (extra aftrek voor milieuvriendelijke investeringen).
2. Kijk vooruit
Wat is je omzet uit friet en snacks? Wat is de groeipotentie in de toekomst? Wordt er misschien een nieuwe woonwijk gebouwd en ga je het drukker krijgen? Allemaal informatie om mee te nemen, want de bakwand moet ook over vijf of tien jaar nog voldoen.
3. Kies de juiste capaciteit
De bakwand moet afgestemd zijn op de dagelijkse productie, nu en in de toekomst. Te kleine of te weinig ketels leiden tot wachttijden en kwaliteitsverlies, terwijl te grote of te veel ketels een onnodige investering vragen en onnodig energie verbruiken. Hetzelfde geldt voor een bakplaat en bain-marie.
4. Maak jouw ideale indeling
Kijk goed naar de routing van je bedrijf. Een bakwand moet praktisch ingedeeld zijn zodat medewerkers efficiënt kunnen werken. Een goed doordachte indeling voorkomt onnodige handelingen en bespaart kostbare tijd tijdens de piekuren.
5. Kijk bij collega’s
Bezoek collega-ondernemers, bekijk hun frituurinstallaties en vraag naar hun ervaringen. Zo krijg je een realistisch beeld.
6. Kies de beste techniek voor jouw bedrijf
Hoogrendementsketels (HR) zijn tegenwoordig de standaard bij gasverwarmde frituurinstallaties. HR leidt tot lagere energiekosten en CO2-uitstoot én betere prestaties. Elektrische frituurketels zijn zeer efficiënt doordat ze de warmte direct aan de olie afgeven. Let wel: voor een elektrische bakwand heb je meestal een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig die vaak (nog) niet beschikbaar is.
8. Overweeg power management
Als je niet voldoende niet voldoende energie van het net krijgt voor een elektrische bakwand, kan een power management systeem uitkomst bieden. Zo’n systeem laat de bakwand slim omgaan met de stroomaansluiting. Ook met een beperkte aansluiting kun je zo toch volop frituren, zonder in te leveren op vermogen, snelheid of kwaliteit.
Lees hier alles over power management
9. Bezoek de fabrikant
Heb je geen ervaring met een bepaald merk of wil je gewoon meer weten over jouw nieuwe bakwand, dan kun je ervoor kiezen om bij de fabrikant of leverancier te gaan proefbakken. Zo leer je meteen het bedrijf beter kennen.
10. Overweeg gemak
Een frituurinstallatie moet het werk gemakkelijker maken. Met een digitaal besturingssysteem kun je meerdere baktijden en -temperaturen voorprogrammeren. Met een transfersysteem bak je moeiteloos grote hoeveelheden friet voor. En met een automatisch vetfiltersysteem kun je frituurolie eenvoudig en veilig filteren. Op sommige modellen is ook een automatische mandenlift beschikbaar.
Bekijk hier Active Triple Filtration van Florigo
11. Vergeet service en onderhoud niet
Let op levertijd, plaatsing en inbedrijfstelling. Een betrouwbare fabrikant of leverancier neemt je hierin mee en zorgt dat je de bakwand soepel in gebruik kunt nemen. Overweeg een onderhoudscontract; daarmee ben je verzekerd van regelmatig onderhoud en snelle hulp bij storingen.
12. Ga in zee met de juiste partner
Met een frituurinstallatie verbind je jezelf voor langere tijd aan een fabrikant of leverancier. Goed om te weten: hebben ze veel ervaring in de branche, zijn ze deskundig, goed bereikbaar en bereid om met je mee te denken? Een betrouwbare partner geeft eerlijk advies en staat paraat bij eventuele problemen. Zo koop je niet alleen een bakwand, maar ook zekerheid en ondersteuning voor de lange termijn.
Ducate Woerden is het moederbedrijf van Florigo, De Kuiper en Hegro. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact op.