Najaarsgolf begonnen: ‘Neem basismaatregelen van coronaplan in acht’

Actueel |
4 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Contactloos betalen, foto Shutterstock / G Point

De najaarsgolf van corona lijkt begonnen. Van de zijde van de overheid zijn er nog geen beperkende maatregelen, maar de horeca wordt aangeraden die zelf wél te nemen. Vakvereniging ProFri, aangesloten bij het corona-sectorplan van de Horeca Alliantie, raadt aan de basismaatregelen in werking te stellen.

Het wordt volgens ProFri tijd om paragraaf 1 van het sectorplan Horeca Alliantie (pdf “basismaatregelen”) in de praktijk te brengen. Dit betekent letterlijk: “Bewustwording creëren bij zowel de gasten als het horecapersoneel met communicatie waarin wordt geadviseerd zich aan de basisregels te houden.”

“Extra hygiëne beschermt óók medewerkers”

Deze basisregels zijn onder meer: “Extra hygiëne door bijvoorbeeld de tafels schoon te maken na het vertrek van de gasten, zorgen voor voldoende desinfectiezuilen voor de gasten en contactloos bestellen en betalen stimuleren.” ProFri stelt: “Door in deze fase de verspreiding te vertragen, kan erger voorkomen worden.”

ProFri wijst erop dat de basismaatregelen niet alleen dienen voor de klanten, maar ook mede kunnen voorkomen dat medewerkers, die toch al schaars zijn, zelf ziek worden. Waar mogelijk, is dus afstand houden ook aan te raden. Het advies om mondkapjes te dragen, komt pas als een volgende fase intreedt.

RIVM adviseert actief: “Thuisblijven bij positieve test”

Met 19.031 positieve tests de afgelopen week, is volgens het RVIM de verwachte najaarsgolf van corona begonnen. In een week tijd was sprake van 55 procent meer positieve testen. Ook het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten groeit. 485 mensen werden afgelopen week met corona in ziekenhuizen opgenomen, van wie er 26 op de IC belandden. Het RIVM adviseert inmiddels werknemers weer actief zichzelf te testen bij klachten en thuis te blijven bij een positieve test.