
McDonald’s heeft de samenstelling van zijn vleesloze McKroket aangepast. Voorheen werden peulvruchten (eiwit van erwten) als belangrijk ingrediënt gebruikt. Dit bestanddeel is ingeruild voor jackfruit, een grote tropische vrucht met een vlezige structuur.
McDonald’s Nederland spreekt van “een vernieuwde klassieker”. Het bedrijf legt er de nadruk op dat beide varianten nu worden aangeboden, zowel de Meatless McKroket als de McKroket met rundvlees. Eind 2023 verkocht McDonald’s gedurende enige maanden alléén de vleesloze variant. Ook verschillende kipsnacks worden nu standaard in beide varianten aangeboden.
“Operatie aangepast”
Over de twee versies van de McKroket schrijft McDonald’s Nederland: “Om ervoor te zorgen dat we beide varianten tegelijkertijd kunnen aanbieden, hebben we onze operationele procedures zorgvuldig aangepast.” Over de doelgroep zegt woordvoerster Dolly van den Akker: “We spelen in op de groep flexitariërs die inmiddels 53 procent van de Nederlanders omvat.”
“Jackfruit uit Oost-Arika”
De Meatless McKroket is ontwikkeld in samenwerking met de Tilburgse snackmaker Van Geloven, FiberFoods Group en McDonald’s Nederland. Namens Van Geloven zegt Chantal de Hond: “Met een innovatieve toepassing, ontwikkeld in Nederland, van jackfruit in de ragout zetten we samen met McDonald’s Nederland een stap in duurzame groei.”
Inez van Oord, oprichter FiberFoods: “De Meatless McKroket is ontwikkeld met PrimeJack, een 100 procent plantaardig jackfruit-ingrediënt.” De jackfruit wordt geleverd door kleine, duurzaam werkende boeren in Oost-Afrika.
Foto: McDonald’s Nederland