McRietjes definitief verleden tijd

Actueel |
20 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZ Media

McDonald’s kondigde het al enige tijd geleden aan: de plastic rietjes en de plastic deksels gaan wereldwijd in de ban. Volgens een woordvoerder van McDonald’s Nederland betekent dit alleen al in Nederland op jaarbasis 100 miljoen plastic rietjes minder bij het afval.

McDonald’s Nederland loopt met de maatregel vooruit op Europese regelgeving die per 3 juli 2021 van kracht wordt. Per deze datum is het volgende plastic bestek voor eenmalig gebruik verboden: plastic vorken, messen, lepels en eetstokjes; plastic wegwerpborden; plastic rietjes; bewaarbakjes en bekers van zogenaamd geëxpandeerd polystyreen.

Plastic flessen

Europa startte bovendien een programma om plastic drankflessen in het milieu terug te dringen via een intensief programma van recycling; per 2029 moet zodoende 90 procent van alle flessen gemaakt zijn van eerder voor plastic flessen gebruikt materiaal.

A-bakjes

Voor de zogenaamde A-snackbakjes van kunststof (polystyreen) geldt het Europese verbod vooralsnog niet; wel is de verwachting dat Europa na 2021 stringentere maatregelen tegen plastics zal nemen.

Veel friet- en snackbakjes van kunststof belanden in de openbare ruimte. De Plastic Soup Foundation verrichtte in 2018 en vorig jaar onderzoek langs de rivieren de Maas en de Waal. Per 100 meter oever werden gemiddelde 9 friet/snackbakjes aangetroffen, naast nog 66 andere plastic verpakkingen en 217 stukjes of stukken plastic.

Foto: UZ Media