Raad van State buigt zich over frituurgeur

Actueel |
20 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZ Media

De Raad van State boog zich onlangs over Zwolse frituurlucht. Door de bouw van nieuwe appartementen bij een snackbar, wordt overlast verwacht voor toekomstige bewoners. De gemeente eist daarom extra maatregelen.

De snackbarhouder vreest, aldus dagblad De Stentor, dat de gemeente hem straks gaat dwingen om een filterinstallatie te plaatsen, een investering van 25.000 euro. De gemeente Zwolle op zijn beurt stelt dat de snackbar dat feitelijk bij de start in 1993 al had kunnen of moeten doen. Volgens een verklaring van een ambtenaar is namelijk toen al afgesproken, dat een dergelijke installatie bij klachten geïnstalleerd moest worden. Onderling kwamen de gemeente en de snackondernemers er eerder niet uit. Daarom belandden de partijen bij de Raad van State, die binnen enkele weken uitspraak zal doen in deze kwestie.

Dwangsom

In een soortgelijk geval enkele jaren geleden, viel het oordeel van de Raad van State uit ten nadele van de horeca-ondernemer, in dit geval een uitbater van een filiaal van restaurantketen Shabu Shabu in Rotterdam. Ook hier eiste de gemeente extra milieu-investeringen om kook- en frituurlucht voor bovenliggende appartementen te verminderen. Omdat Shabu Shabu niet tijdig maatregelen nam, legde de gemeente zelfs een dwangsom van 20.000 euro op. De Raad van State oordeelde dat de gemeente Rotterdam op basis van wetgeving het recht aan haar zijde had.

Zie hier