Máxima vermomd aan de bitterballen

Trivia |
17 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Zijne Majesteit de Koningin, RVD.

Om ons land te leren kennen, reisde koningin Máxima in het verleden met een zwarte pruik op door Nederland. Zo kon ze zich zonder herkend te worden, in cafés te goed doen aan bitterballen.

Dat vertelt Máxima vanavond in een TV-interview ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag. Het eten van bitterballen in anonimiteit is niet de enige associatie tussen de vorstin en onze vaderlandse frituurcultuur.

Zo bracht Máxima gedurende haar vorstelijke loopbaan in Nederland meer dan eens een officieel bezoek aan een cafetaria. Ze jaren geleden te gast bij de toenmalige cafetaria De Smulpaap in Vlissingen, een bedrijf dat met een microkrediet uit de startblokken werd geholpen. Máxima was de grote animator van het microkrediet. In april vorig jaar sprak ze met verschillende hoofdstedelijke horecaondernemers over de gevolgen van de eerste lockdown.

In de loop der jaren zijn er bovendien zeker drie snacks naar Máxima genoemd. Een cafetaria in Den Bosch introduceerde al in het najaar van 1999 een oranje snack met haar naam; het was een grote speklap die was gepaneerd in oranje meel en voorzien van een Argentijnse kruiding. In de Achterhoek kreeg een ambachtelijke kroket van 150 gram Máxima’s naam, terwijl ook snackfabrikant Van Oers enige tijd een snack met haar naam in het assortiment had.