“Maaltijdkoeriers waren schijnzelfstandigen”

Actueel |
30 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Promofoto Deliveroo, Mikael Buck.

Maaltijdkoeriers van Deliveroo zijn geen zzp’ers. Eigenlijk had het bestelplatform hen een arbeidscontract moeten aanbieden, omdat er sprake was van schijnzelfstandigheid.

Dit bepaalde onlangs de Hoge Raad in hoger beroep in een zaak tussen een maaltijdkoerier en Deliveroo. De rechters van de Hoge Raad bevestigden hiermee een uitspraak die lagere rechters al eerder deden.

Uitspraak met gevolgen?

Het gaat om een zaak die al speelt sinds 2017. Gesteund door de vakbond FNV, maakte toen voor het eerst een maaltijdbezorger de gang naar de rechter omdat hij een principe-uitspraak wilde over deze kwestie. In hoeverre deze uitspraak ook gevolgen heeft voor andere soortgelijke constructies, zoals bijvoorbeeld bij Uber Eats in ons land, is nog onbekend.

Deliveroo vertrok in november vorig jaar reeds uit ons land. Hoewel het circa 3500 bezorgrestaurants op zijn platform had en ook bezorgingen afhandelde en bezorgde voor McDonald’s, was de verdiencapaciteit in ons land volgens Deliveroo onvoldoende.

Politieke gevolgen

Ook in andere delen van Europa kwamen rechters de laatste jaren tot vergelijkbare uitspraken. Omdat koeriers geen invloed hebben op zaken als hun eigen tarieven, is volgens de Hoge Raad geen sprake van ondernemerschap maar van een gezagsrelatie met platforms, in dit geval dus Deliveroo.

Politiek Den Haag heeft eerder gezegd de uitspraken rond schijnzelfstandigheid goed in de gaten te houden. Mogelijk leidt dus de rechterlijke uitspraak mede tot aanvullende regelgeving in ons land.

Meer over